Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Rászoktak a svédek a zenevásárlásra?

2010.01.26. 16:16
Megduplázódott az internetes zeneboltok bevétele, és még cd-ből is többet adtak el. Még lehetetlen eldönteni, hogy átmeneti erősödésről van szó, vagy kialakult egy jól működő üzleti modell.

Svédországban, az évek óta változatlan globális trendet meghazudtolva, tavaly 10,2 százalékkal nőtt a zenepiac forgalma. A kiadók digitális értékesítésből befolyó árbevétele közel megkétszereződött, de még a cd-eladások is növekedtek 1,9 százalékkal.

A szórakoztatóipar szerint a svédek visszataláltak a legális zenebeszerzési forrásokhoz, ami több tényező együttes hatásának tudható be. Egyrészt az országban tavaly áprilisban életbe lépett az internethasználatot szabályozó törvény, amely támogatja a hanglemezkiadókat a notórius fájlcserélők elleni jogi fellépésben, illetve elmarasztaló ítélet született a Pirate Bay-perben.

Megjelentek új zeneértékesítési csatornák is, mint például a Spotify, amely hirdetések fejében ingyen, vagy előfizetésért ad lehetőséget az online zenehallgatására (letöltésére nem). A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) statisztikái szerint e szolgáltatást a svédek 17 százaléka használta 2009 végére, a streaming tartalmakat kínáló oldalak forgalma pedig összesen több mint négyszeresére nőtt. A dalok letöltését megengedő zeneboltok, mint amilyen az iTunes, 28 százalékkal növelték az eladásaikat.

A svéd kalózpárt szerint a javulás csak átmeneti. Richard Falkvinge, a tavaly az Európai Parlamentben egy mandátumot megszerző Piratpartiet elnöke azt mondja, hogy a környezet időlegesen kedvezett a legális zeneeladásnak, ez magyarázza a tavalyi számokat, de „a reménytelenül elavult iparágat semmi sem fogja megmenteni.”

Tény, hogy a fájlcsere kezd ismét lábra állni Svédországban. Az internetforgalom, amely a törvény bevezetése után a harmadával esett vissza, visszaállt a korábbi szintre, és a tiltás ellenére a Pirate Bay is tovább működik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?