Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Spamelők trükkjével blokkolható a spam

2010.01.26. 10:20 Módosítva: 2010-01-26 10:28:30
A spamelők kifinomult módszereket fejlesztettek ki, hogy a reklámleveleik biztosan célba érjenek. A védekezésért felelős informatikai szakértők megfejtették a titkot, és ez alapján kifejlesztették tökéletes spamszűrőt.

Minden nap több milliárd reklámlevelet küldenek ki a spamelők a vírussal fertőzött számítógépek segítségével. Ezek a távolról irányítható gépek elrejtik az emailek feladóját, és felgyorsítják a küldés folyamatát.

A spameket küldésekor apróbb változtatásokat rejtenek el a levél szövegében, mert így könnyebben kijátszhatják a szűrőket. A botnetek az üzeneteket egy mintafájl segítségével generálják le, ez meghatározza az üzenet tartalmát, és hogy azt miként lehet módosítani.

A kaliforniai Berkeley egyetem tudósai rájöttek, hogy sok spam elemzésével ők is létrehozhatják az eredeti mintafájlt. Mivel a mintafájl pontosan leírja az összes spamváltozatot, amit a botnet kiküldhet, tehát ennek birtokában létrehozható a tökéletes szűrő. A tudósok a gyakorlatban is kipróbálták az ötletüket, elfogtak egy rakás spamet, és 1000 email elemzésével létrehozták a mintafájlt. Ezt betáplálták egy spamszűrőbe, amely ezután 100 százalékos pontossággal felismerte a kéretlen reklámleveleket.

Biztató a módszer pontossága, és hogy egyetlen valódi levél sem akadt fenn a szűrőn. Ugyanakkor Michael O'Reirdan, egy spamellenes szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy elég egyetlen percet késni a mintafájl létrehozásával, és máris a spamelők győztek. A hatalmas botnetek ugyanis pillanatok alatt lebonyolítanak egy világméretű spamkampányt.