Olivér
4 °C
8 °C

Röghöz köt a szegény ember táblagépe

2010.01.27. 14:30 Módosítva: 2010-01-27 14:31:45
2009-ben a netbook volt az egyik legnépszerűbb eszköz, 2010-ben az érintőkijelzős táblagépek lesznek meghatározóak. A jelenlegi átmeneti időszakban pedig vehetünk magunknak hibrid gépeket, amelyeken még van billentyűzet, és már van érintőkijelző is. Két ilyen eszközt próbáltunk ki.

Már 1980-ban megjelentek az első érintésvezérelt számítógépek, de azóta sem hódították meg a háztartásokat. Az 1990-es években főleg zsebszámítógépeket vezéreltünk érintéssel, majd 2001-ben a Microsoft bevezette a Tablet PC fogalmát. Bill Gates akkori cégvezér szentül hitte, hogy néhány éven belül mindenki táblagépeket kezd használni. Tévedett.

Sokáig csak a méregdrága üzleti laptopokon volt érintőkijelző, és végül nem is a számítógépek vezették be technológiát a tömegpiacra, hanem az okostelefonok. Az iPhone és az iPod Touch sikerét látva már a számítógépgyártók is élénkebben érdeklődni kezdtek, a 2009 őszén megjelent Windows 7 is támogatja az érintéssel való vezérlést. A január végén lezajlott CES-en már az összes nagy gyártó érintőkijelzős eszközökkel rukkolt elő.

Palatábla 2.0

Most netbookok a legolcsóbb érintőkijelzős számítógépek, ezekből próbáltunk ki két típust. A főleg alaplapjairól és videokártyáiról ismert Gigabyte T1028M és a szinte ismeretlen, de a bevásárlóközpontok polcain felfedezhető ATD 1028 járt nálunk. Mindkét gép hibrid táblagép, azaz billentyűzetükkel ugyanúgy használhatók, mint a hagyományos laptopok, a kijelző elforgatásával azonban táblagéppé változnak.

Mindkét gépet olcsó anyagokból rakták össze, a gyártók nem a formatervezésre, hanem inkább a spórolásra törekedhettek. Nem rondák a gépek, de nem is szépek. Az ATD laposabb, és egészen jól néz ki, hogy a kijelző nem mélyített. Ennek a hátránya, hogy nem szabad megtömött táskába rakni a gépet, nehogy összepréselődjön a kijelző a billentyűkkel, és esetleg nyomot hagyjon rajta. A Gigabyte netbookja kicsit Quasimodo jellegű a hátul kidomborodó akku miatt, amit a hosszabb üzemidő érdekében építettek bele.

Az ATD erősen tartja a kijelzőjét, alig lehet szétnyitni. A Gigabyte viszont könnyen nyitható, és amikor billentyűzettel használjuk, vigyázni kell, hogy ne bucskázzon hátra kijelző. A Gigabyte egy apró formatervezési hibát elkövetett, nagyon kicsiny az egérpótló tapipadja, jobb a kijelzőt használni egér helyett.

Mindkét gépben Atom processzor van, aminek az erejéről már sokszor írtunk. Ne várjunk tőle csodát, az 1,6 GHz-es processzor elég a böngészéshez, egyszerűbb játékok és programok futtatásához, de nem ezeken a gépeken teszteljük a Call of Duty legújabb részét.

Az ATD százezer forintért kapható operációs rendszer nélkül, a rajta futó Windows 7 ugyanis csak demó változat, ami 90 nap alatt lejár, és valamit a helyére kell telepíteni. A Gigabyte rendszerrel kapható, és tele van extrákkal. Sajnos a plusz szoftvereket dvd-n mellékelik, tehát a telepítéshez szerezni kell egy usb-s meghajtót. A Gigabyte 170 ezer forintért adja a gépet, de ezen teljes Windows 7 Starter operációs rendszer van. Emellett van beépített hsdpa-modem, amihez a SIM-kártyát az akku mögött kell behelyezni.

A táblagéppé alakítható netbook nem ideális hordozható gép, amennyiben a cél a menet közben való böngészés. Ehhez túl nagyok és nehezek, az ATD még zúg is egy kicsit. Otthoni internetezéshez kényelmesebb a laptop, menet közben pedig jobban beváltak a mobilok. Másokkal beszélgetve azonban kiderült, hogy vállalati környezetben jól hasznosíthatók ezek a gépek. Nem irodákra kell gondolni, hanem inkább kis üzletekre, például egy hangszerboltban odavihető a gép a behangolásra váró hangszerhez, és a kasszánál is hasznosítható.

Teljes újjászületés

Most ezek a hibridek, illetve a korábban bemutatott Viliv-hez hasonló gépek jelentik a táblagépeket, illetve még mindig kapni lehet a drágább tablet pc-ket. Fél éven belül azonban teljesen megváltozik ez a piaci szegmens.

Az Apple január 27-én bemutatja a táblagépét, ami várhatóan nagyon drága lesz, viszont a pletykák szerint forradalmian átalakítja a tartalomfogyasztási szokásainkat. A CES-en is nagyon sok érintőkijelzős kütyüt mutattak be, például Androidot futtató médialejátszókat, és Windows 7-es táblagépeket.

Az új eszközök valószínűleg mind támogatják majd a több ujjas vezérlést, azaz nemcsak egy ujj vagy pálca érintését érzékelik, hanem több ujjas gesztusokkal is irányíthatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?