Árpád
-2 °C
4 °C

A Windows 7 legyőzte a Vistát

2010.01.28. 10:39
Gyorsan megelőzte az elődjét a Microsoft új operációs rendszere. A Windows XP még mindig behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet.

Mindössze három hónapra volt szüksége a Windows 7-nek ahhoz, hogy elterjedtségben utolérje és megelőzze Magyarországon az elődjét, a Vistát. A Microsoft tavaly október 22-én bemutatott új operációs rendszere a hazai internetezők 8,41 százalékának számítógépén futott a múlt héten, míg a korábbi kiadás részesedése 8,18 százalékra apadt – derül ki a Gemius SA internetes statisztikájából. Múlt héten volt a helycsere. (Saját, nem reprezentatív felmérésünk szerint a Windowst használó Index-olvasók közt jóval elterjedtebb a Windows 7.)

A Vista a Windows 7 által most abszolvált népszerűségi szintet tavaly márciusban, több mint két évvel a széles körű piaci bevezetését követően érte csak el, azaz nyolcszor annyi idő alatt, mint az utódja. A sokat kritizált rendszer tavaly októberben volt a népszerűségének csúcsán Magyarországon: a Windows 7 kiadását megelőző héten a részesedése a hazai internetezők számítógépein 9,38 százalékos volt, majd ezután folyamatosan csökkent. A trendet látva valószínűsíthető, hogy a Windows 7 heteken belül túllépi a 10 százalékos küszöböt, ami az elődjének sosem sikerült.

winwin1.png

De hiába a lendületes start, az újabb előzés odébb van még: a több mint nyolc éve megjelent Windows XP ugyanis óriási előnnyel vezet, részesedése – bár folyamatosan csökken – még ma is 81,66 százalék. A teljes kép kedvéért szólni kell az asztali operációs rendszerek tabellája alsóházának szereplőiről is, noha ezek egyike sem tudta átlépni az 1 százalékos lélektani részesedéshatárt a hazai piacon. Ezek sorrendben: a Mac OS X (0,59%), a Linux (0,57%), a Windows 2000 (0,27%) és a Windows 2003 (0,13%).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?