Aliz
6 °C
14 °C

Mindenkinek van iPadja?

2010.01.29. 16:06
Amikor az Apple bemutat egy új terméket, a riválisok rögtön azt próbálják bizonygatni, hogy nekik is van hasonló. Persze bárki láthatja, hogy hol van valódi innováció, és hol van izzadtságszag.

A nap híre, hogy a kínai a Great Loong Brother bemutatta a saját érintőkijelzős számítógépét, ami már fél éve kapható. "Nem értjük, hogy az Apple miért csinálja ugyanazt, amit mi" - tette fel a kérdést Huang Hsziao-feng, a cég képviselője.

p88

Csupán annyiban hasonlít a P88 nevű számítógép az Apple iPadra, hogy mindkét eszközt a kijelzővel kell vezérelni.

A P88 egy hagyományos számítógép, aminek gyors processzora, nagy merevlemeze és usb csatlakozója is van. És másfél óra alatt agyhalottá válik, mert lemerül az akkuja. A kínai eszköz fejlesztés abból áll, hogy az alkatrészeket belepakolták egy tábla formájú házba.

Ezzel szemben az Apple iPad nem számítógép, hanem egy multimédiás eszköz, amivel könyveket, filmeket és zenéket lehet lejátszani, illetve az interneten vásárolni. Csak néhány tulajdonságában emlékeztet egy számítógépre, például abban, hogy futnak rajta irodai programok és játékok is.

Apple iPad
Apple iPad

Valamivel komolyabb kihívó lehet a Dell Mini 5 táblagép, amit Michael Dell mutatott meg a Davosban megrendezett világgazdasági fórumon. Ez viszont inkább egy csúcskategóriás, túlméretezett okostelefon.

Ugyanolyan 1GHz-es Snapdragon processzor van benne, mint a Nexus One-ban, Android 1.6 operációs rendszert futtat, öt megapixeles a kamerája, és kedvezmények nélkül körülbelül ezer dollárba kerül. Az Apple iPad 500-829 dollár, memóriától és felszereltségtől függően.

A netbookot is gyártó MSI szintén egy érintőkijelzős számítógépet akar piacra dobni 2010 második felében, aminek az ára már közelebb áll az iPadhoz. Az 500 dolláros eszközről annyit lehet tudni, hogy vékony lesz, a kijelzője 10 hüvelykes, és az Nvidia Tegra csip lesz a grafikus motorja.

Az MSI prototípusa
Az MSI prototípusa

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?