Huba
17 °C
33 °C

Működik az űrrouter

2010.01.29. 16:46 Módosítva: 2010-01-29 16:47:05
Kormányhivatalok és védelmi szervek használhatják majd az az IP-alapú forgalomirányító rendszert, amit a Cisco tesztelt a világűrben egy kereskedelmi műholdon.

Az IRIS-technológia, azaz a világűrben működő internetes forgalomirányító rendszer története fontos mérföldkőhöz érkezett. A Cisco sikerrel zárta az Intelsat IS-14 műholdon még múlt év novemberében üzembe helyezett router és az ezt működtető Cisco IOS operációs rendszer próbaüzemét. Ezzel elsőként használtak sikeresen egy Föld körüli pályán keringő kereskedelmi műholdon egy IP-alapú routert.

Az IRIS program célja egy műholdakon és űrhajókon felhasználható, a sugárzást toleráló IP-útválasztó kifejlesztése. A modul feladata a hang-, video- és adatátviteli kommunikációs hálózati szolgáltatások támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a kormányhivatalok, védelmi szervek és egyéb szervezetek internetprotokollon keresztül kommunikáljanak egymással a meglévő földi berendezéseket használva.

Több szempontból is előrelépés az IRIS a hagyományos műholdas technológiához képest. A rendszer segítségével a felhasználók olyan mobilhálózathoz jutnak, amellyel bárhol, bármikor és bármilyen módon kommunikálhatnak egymással, és amely folyamatosan, előre meghatározott és rögzített infrastrukturális kötöttségek nélkül képes alkalmazkodni az aktuális igényekhez. A Cisco routerre és a fedélzeti modemre telepített szoftver a pályakeringés közben is frissíthető, ami még rugalmasabbá teszi ezt a megoldást, és lerövidíti a beruházás megtérülési idejét.

A Cisco a műholdgyártókkal, a rendszerintegrátorokkal és a végfelhasználókkal együttműködve olyan helyekre is képes lesz eljuttatni kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek mindeddig kívül estek a hagyományos földi hálózatok hatósugarán - hangsúlyozzák. „Célunk, hogy a határok nélküli hálózatok koncepciónk világűrre való kiterjesztésével gyökeresen átformáljuk a műholdas kommunikációt. A késleltetési idő csökkentésének és a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően ezzel a technológiával világszerte átalakítható a műholdas kommunikáció” – fogalmazott Steven Boutelle, a Cisco globális kormányzati megoldásokért felelős részlegének alelnöke.