Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Működik az űrrouter

2010.01.29. 16:46 Módosítva: 2010-01-29 16:47:05
Kormányhivatalok és védelmi szervek használhatják majd az az IP-alapú forgalomirányító rendszert, amit a Cisco tesztelt a világűrben egy kereskedelmi műholdon.

Az IRIS-technológia, azaz a világűrben működő internetes forgalomirányító rendszer története fontos mérföldkőhöz érkezett. A Cisco sikerrel zárta az Intelsat IS-14 műholdon még múlt év novemberében üzembe helyezett router és az ezt működtető Cisco IOS operációs rendszer próbaüzemét. Ezzel elsőként használtak sikeresen egy Föld körüli pályán keringő kereskedelmi műholdon egy IP-alapú routert.

Az IRIS program célja egy műholdakon és űrhajókon felhasználható, a sugárzást toleráló IP-útválasztó kifejlesztése. A modul feladata a hang-, video- és adatátviteli kommunikációs hálózati szolgáltatások támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a kormányhivatalok, védelmi szervek és egyéb szervezetek internetprotokollon keresztül kommunikáljanak egymással a meglévő földi berendezéseket használva.

Több szempontból is előrelépés az IRIS a hagyományos műholdas technológiához képest. A rendszer segítségével a felhasználók olyan mobilhálózathoz jutnak, amellyel bárhol, bármikor és bármilyen módon kommunikálhatnak egymással, és amely folyamatosan, előre meghatározott és rögzített infrastrukturális kötöttségek nélkül képes alkalmazkodni az aktuális igényekhez. A Cisco routerre és a fedélzeti modemre telepített szoftver a pályakeringés közben is frissíthető, ami még rugalmasabbá teszi ezt a megoldást, és lerövidíti a beruházás megtérülési idejét.

A Cisco a műholdgyártókkal, a rendszerintegrátorokkal és a végfelhasználókkal együttműködve olyan helyekre is képes lesz eljuttatni kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek mindeddig kívül estek a hagyományos földi hálózatok hatósugarán - hangsúlyozzák. „Célunk, hogy a határok nélküli hálózatok koncepciónk világűrre való kiterjesztésével gyökeresen átformáljuk a műholdas kommunikációt. A késleltetési idő csökkentésének és a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően ezzel a technológiával világszerte átalakítható a műholdas kommunikáció” – fogalmazott Steven Boutelle, a Cisco globális kormányzati megoldásokért felelős részlegének alelnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?