Iván
21 °C
39 °C

Jobs beszólt a Google-nek és az Adobe-nek

2010.02.01. 16:48 Módosítva: 2010.02.01. 16:49
Az Apple vezetője úgy érzi, a Google a közelmúltban többször is hátba támadta cégét, míg az Adobe-nél simán csak alkalmatlan emberek próbálkoznak a Flash optimalizációjával.

Steve Jobs több partnerére is kiakadt az elmúlt hetekben. Először a Google-re támadt az Apple vezetője, amikor vállalata főhadiszállásán arról beszélt, hogy hiba volt annak belépni a mobiltelefonok piacára. „Mi nem szóltunk bele a keresők versenyébe, ők viszont egyre nagyobb részt akarnak a telefonbusinessből. Jobb ha mindenki előtt tiszta: le akarják nyomni az iPhone-t. De nem hagyjuk magunkat” – mondta Jobs, majd hozzátette: a „ne légy gonosz”-szlogen egy baromság.

Új szelek

steve250

A beszéd hátterében annak a sehol le nem írt megállapodásnak a felrúgása áll, ami szerint a két cég nem bántja a másik legfontosabb piacait. Sokáig nagyon szoros együttműködés volt az Apple és a Google között, amennyire csak lehetséges volt, integrálták magukat egymásba: Jobs cégének termékeibe bekerült szinte minden google-ös online szolgáltatás, ráadásul még a vezetőségi tagokat is megosztották egymással.

Aztán a Google egyre több barátságtalan lépést tett: a Chrome-mal, a Chrome OS-sel meg az Androiddal az Apple hagyományos piacaira támadt a webkettes cég, amire válaszként az Apple elkezdte letiltani az App Store-ban partnere alkalmazásait. Idővel megszüntették a vezetőségi tagok megosztását is, most meg már odáig romlott a viszony, hogy Jobs beszédéből kész hadiállapotot lehet kiolvasni.

De az Apple vezetője nem állt meg a Google-nél, ekézni kezdte az Adobe Flash-csapatát is. Mint azt Jobs elmondta, csupa lusta fickó dolgozik a cégnél, akik izgalmas dolgokat is létrehozhatnának, de nem tesznek semmi érdemlegeset. Az Apple azért nem támogatja a Flasht, mert az tele van hibákkal, mondta a vezér, majd hozzátette: bízik abban, hogy pár év múlva senki sem használja majd a formátumot, sokkal inkább a most terjedő HTML5-öt.

Instabil

A Macintoshok ismerői tudják, hogy Jobs miért fakadt ki olyan hevesen partnerére: mert az Adobe-nek a mai napig nem sikerült normálisan megírni a platformra a Flasht, hiányzik belőle minden optimalizáció, ezért az sokszor csak belassítja, időnként teljesen ellehetetleníti a munkát.

steve450

A Safari böngésző összeomlása után a júzer engedélyével jelentést küld a központnak. Ezeket az adatokat kielemezve a közelmúltban nyilvánosságra hozták, hogy a Macek stabilitási problémái az esetek többségében a pluginek összeomlására vezethető vissza. Bár akkor nem mondták el, kiszivárgott, hogy valójában egyetlen pluginről, a Flashről van szó, ami oka lehet annak, hogy az Apple hagyományosan kihagyja azt mobiltermékeiből: a Flash nem érhető el sem az iPhone-on, sem az iPaden, csak a Macintoshokon, de azokon is szenved a formátum.

Iparági pletykák szerint az Apple nem szeretné, ha kompakt mobiltermékei folyton belassulnának és állandósulnának a stabilitási problémák, éppen ezért amíg az Adobe képtelen normálisan megírni OS X-re a Flasht, addig fel sem merül, hogy az megjelenhetne az iPhone-on vagy az iPaden. Más pletykák szerint viszont az Apple azért nem szereti a Flasht, mert ha a felhasználók a weben mondjuk Flashben játszhatnának, az visszavetné a cég szoftverboltjának az App Storenak a forgalmát.