11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 1
Mexikó 0

Öt ország nem kaphat nyílt forráskódot

2010.02.01. 10:48
Ellenkezik az amerikai kormány internetes szabadságot hirdető politikájával, és a nyílt forráskód alapelvével is, ennek ellenére a SourceForge portál letiltja az embargóval sújtott országokból érkező letöltéseket.

A nyílt forráskódú programok internetes megosztását és letöltését segítő SourceForge.net portál elkezdte kiszűrni az Iránból, Kubából, Szíriából, Szudánból és Észak-Koreából érkező lekéréseket. Ezekből az országokból tehát nem lehet hozzáférni az ingyenes szoftverekhez.

Sokan kritizálták a lépést, és a portál üzemeltetői is elismerték, hogy az ellenkezik a szervezetük elképzeléseivel. Azt viszont nem közölték, hogy mi késztette őket az országok letiltására. A SourceForge azzal érvelt, hogy bár a nyílt forráskód hívei, az ország törvényeit be kell tartaniuk, és ez fontosabb, mint a közösség bővítése.

Egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a tiltás ellenkezik a nyílt forráskód definíciójának 5. bekezdésével, amely kimondja, hogy sem embert, sem emberek csoportját nem lehet eltiltani a kódoktól. Mások arra emlékeztettek, hogy ez teljesen szembemegy Hillary Clinton múlt heti beszédével, amelyben a külügyminiszter az internet szabadságának a fontosságáról beszélt.  • Hírek
  • Bankszámla