Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Robothajókkal üldözné az ellenséges tengeralattjárólat a Pentagon

2010.02.04. 11:03 Módosítva: 2010.02.04. 11:03
Új projektet indított el az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központja, a DARPA. Az ACTUV (Anti-submarine warfare Continuous Trail Unmanned Vessel) nevű tervezet mindenfajta legénység nélküli robothajókat küldene ki a világ tengereire.

A hajók képesek lesznek automatikusan navigálni, és akár hónapokon keresztül emberi beavatkozás nélkül üzemelni; illetve ha szükség van rá, távirányításos üzemmódba váltani.

A robothajók célja a tengerek ellenőrzése lenne, és a feltehetően ellenséges szándékú tengeralattjárók felderítése. Elsősorban a kisebb méretű, dízel-, illetve elektromos meghajtású tengeralattjárók lennének a célpontjai, amivel aránylag sok ország haditengerészete rendelkezik.

A hajó aktív szonárral lesz felszerelve, vagyis nem szimplán hallgatózik, hanem ő maga ad ki a tengerfenék felé erős hangjeleket, és azok visszaverődése alapján tájékozódik. Ezzel szükségszerűen felfedi a saját pozícióját, de ez nem jelent különösebb problémát, a célja ugyanis csak annyi, hogy ha felfedezett egy lopakodó tengeralattjárót, annak a nyomában maradjon addig, míg a helyszínre nem ér a tengerészet többi egysége.

Bár egy komolyabb atomtengeralattjáró simán meglép a robothajó elől, a kisebb dízeleseknek nem sok esélye marad, ha rájuk ragad az automatikus hajó. Az aktív szonár miatt nem tudnak elbújni előle, legfeljebb lelőhetik (főleg az ilyen fenyegetések miatt lesz legénység nélküli a hajó), de akkor meg nagyon gyorsan el kell tűnniük a helyszínről, elsősorban a süllyedő ronccsal való összeütközés veszélye elől - ez pedig nagyon hamar kimeríti az üzemanyagkészletet.

A tengeralattjárók elleni hadviselésben a nehéz rész az ellenséges hajók észrevétele – az ACTUV abban segítene, hogy nagy számban lehetne őket szétszórni a tengereken, nem jelentene nagy katasztrófát néhánynak az elvesztése, és felszabadítanák a legénységgel működő nagyobb hajókat a felderítés és járőrözés nagy része alól.