Rafael
19 °C
33 °C

Törhetetlen söröskorsó britektől

2010.02.05. 14:55 Módosítva: 2010.02.05. 14:55
A vendégek a jövőben is összetörhetik egymást a brit kocsmákban, de söröskriglijeiket nem. A törhetetlen korsót a brit kormány belügyminisztere, Alan Johnson mutatta be a sajtónak. Az illetékesek szerint a találmány révén a szigetország egészségügyi kasszája milliárdokat takaríthat meg.

Évente 87 ezer, tört üveggel súlyosbított kocsmai verekedés tör ki a brit ivókban, ami a résztvevők közül sokakat kórházba juttat. "Borzalmas sérüléseket okoz az üveg. Remélem, hogy az újdonság véget vet az ilyen verekedéseknek" – mondta Johnson, aki a korsóknak két prototípusát tárta a nyilvánosság elé. Az egyik típus fala gyantaréteggel megerősített, a másik pedig az autók szélvédőjéhez hasonló technológiával készül. Mindkettőt nehéz eltörni, de ha mégis sikerül, szúró-vágó fegyvernek alkalmatlanok, mert a szilánkok nem hasadnak le, az egész korsó egyben marad, csak repedezetten. A kocsmáknak nem lesz kötelező a korsók bevezetése. Az újdonság tartósságát, biztonságos voltát még tesztelik.

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában az erőszakos cselekmények fele alkoholhoz kötődik, aki pedig kocsmában vagy annak közelében van, ötször nagyobb eséllyel keveredhet verekedésbe. A korsótörés problémájával már jó ideje foglalkoznak a szigetországban, felmerült a műanyagkorsó is, ám a vendégek ki nem állhatták, mert meleg, az üveg viszont kellemes tapintású, mert hűvös - magyarázta a biztonsági korsók egyik fejlesztője. Az új üvegkorsóknak a biztonságon túl az is előnyük, hogy tovább tartják hidegen a sört