Gyöngyi
4 °C
13 °C

A játékipar is kinyírja a dvd-t

2010.02.08. 17:00 Módosítva: 2010.02.08. 17:00
Szigorú másolásvédelmi rendszer védi a Ubisoft jövőbeni játékait, amit nehezebb lesz feltörni. A program ugyanis nem a dvd beolvasásával ellenőrzi az eredetiségét, hanem a játékkiadó szerverére csatlakozik.

A jövőben aktív internetkapcsolat nélkül egyáltalán nem működnek a Ubisoft játékai. Az iparág harmadik legnagyobb cége január végén döntött a radikális másolásvédelmi rendszer bevezetéséről. Minden egyes felhasználónak regisztrálnia kell majd a cég portálján, így a szoftver a futtatáskor ellenőrizni tudja az érvényességét.

Yves Guillemot, a francia vállalat vezérigazgatója a kalózkodás radikális visszaszorulását reméli az új protokolltól, amely a népszerű Settlers sorozat hetedik részében debütálhat idén tavasszal, írja az ITcafé. Még nem tudni, a cég melyik játékokban vezeti be a megoldást, és hol tekint el a használatától.

Az online azonosítás előnye, hogy nem kell magunkkal vinni a dvd-t, ha játszani akarunk, mert a korongot nem ellenőrzik majd a játékok. Így például optikai meghajtó nélküli számítógépeken könnyebben lehet majd játszani. A rendszer úgy működik majd, mint a Valve által sikeresen működtetett Steam platform, azaz a játékokat bármennyi gépünkre feltelepíthetjük, de egyszerre csak egy gépen indul el: amelyiken bejelentkezünk. A Steam rendszeréhez képest újdonság, hogy a mentett játékállások nem a gépek merevlemezére kerülnek, hanem a Ubisoft szerverére. Így bárhonnan elérhetjük az aktuális játékállást.

A játék otthon marad

Komoly hátrány azonban, hogy nem vagyunk mindig internetelérés közelében. A Wired azt írja, hogy ha játék közben megszakad az internetelérés, akkor leáll a játék, és csak akkor indul újra, amikor helyreállt a kapcsolat. Mobilinternettel persze nincs gond, de azzal külföldön drágán, a vidéki GPRS-hálózaton meg iszonyú lassan aktiválhatjuk majd a játékokat. A saját regisztrációnkhoz kötött játékokat ráadásul nem lehet eladni másnak.

Az Ubisoftnak óvatosnak kell lennie, mert a rivális Electronic Arts is pórul járt, amikor túl szigorú másolásvédelmet vezetett be. Emlékezetes, hogy a Spore-t csak három számítógépre lehetett feltelepíteni, majd a júzerek felháborodása miatt ötre növelték a telepítések számát. Az akció nem vált be, és a Spore a legtöbbször letöltött kalózmásolatok toplistájának az élére került.