Zümmögéssel újít a Google

2010.02.09. 21:44
Gyorsan fejlődik az internetes állatkert: eddig csak Twitteren csiripelhettünk, most viszont már zümmöghetünk is a Gmailben. Elkészült a Google közösségi szolgáltatása, a Zümm, amivel egy helyre kerülnek az emailek és az ismerősök megjegyzései.

Kedden bemutatkozott a Google új szolgáltatása, a Zümm, amivel a keresőcég szerint átláthatóbb lesz a közösségi életünk. Már elkezdték aktiválni a szolgáltatást, ami a Gmail webes levelezőben jelenik meg, rögtön a beérkezett levelek alatt. Nálunk még nem aktiválták, a vállalati Google-levelezőt használók meg hiába várnak ma rá, náluk még később aktiválják.

Reggel még arról pletykáltak a jól értesült amerikai bloggerek, hogy a Facebook és a Twitter riválisát indítja el a Google, de csak részben volt igazuk. A Google Zümm nem teljes közösségi portál, de bizonyos tekintetben jóval több azoknál.

Közösségi hírfolyam

A weben közvetített sajtótájékoztatón Todd Jackson termékmenedzser először a Zümm legegyszerűbb funkcióit mutatta meg. Ha aktiválódott a szolgáltatás, és a felhasználó belép a Gmailbe, rögtön megjelenik egy weboldal, amely felajánlja, hogy követhetjük a 40 legközelebbi ismerősünket. Azokat, akikkel a leggyakrabban levelezünk.

Egy listán megnézhetjük az ismerősök hozzászólásait, amelyek több összetevőből állnak. Ide kerülnek a rövid kommentek, amiket a Google Zümm rendszerében írnak be, valamint megjelennek a Picasán vagy Flickren nyilvánosan megosztott képek, a Twitteren bevitt 140 karakteres megjegyzések. Jackson szerint megadható, hogy mit láthatnak az ismerősök.

Mindenhez hozzá lehet szólni, de ha twitteres megjegyzésre reagál a júzer, az a Twitteren nem jelenik meg válaszként, csak a Google Zümmön. Magyarán a Zümm aggregál néhány közösségi szolgáltatást, ami önmagában nem nagy szám. Egyik jó tulajdonsága, hogy a beillesztett videók és képek megnézéséhez nem kell új ablakot nyitni, és szépen jelennek meg, de ez kevés ahhoz, hogy lenyúlják a Facebook felhasználóit.

Szólj be mindenkinek!

Vic Gundotra, a Google fejlesztésekért felelős alelnöke mutatta be azokat a funkciókat, amelyekről a rivális közösségi hálózatok csak álmodozhatnak. Nekik ugyanis nincsenek kiforrott mobilos megoldásaik, a Google-nek viszont vannak.

A Google.com portál például úgy jön be az Android és az iPhone böngészőjében, hogy megjelenik rajta a Zümm ikonja. Erre kattintva elindul a gps, és a Zümm megpróbálja kitalálni a júzer földrajzi helyzetét. Néhány kattintással pontosítható az eredmény, ha például egy épületben több emelet van, megadhatjuk, hogy melyik boltban vagy irodában vagyunk. Ezután pedig lehet kommentelni, hogy az adott cég mennyire vert át minket, vagy hogy a büfében ropogós-e a pogácsa.

Semmit nem érne a hozzászólás, ha nem lehetne térképre helyezni. A mobilos térképszoftverben a Google Zümm réteg bekapcsolásakor hozzászólásokat jelző szövegbuborékok jelennek meg, és bárki elolvashatja a véleményeket. Amihez a mobil segítségével akár képet is lehet csatolni.

A Facebookon vannak vicces videók, de nem találunk hasznos tartalmakat arról, hogy hová érdemes beülni egy kávéra, valódi élő közösségben. Viszont vannak sok embert megmozgató játékok, kérdőívek. Az biztos, hogy most még nem lehet megítélni, a Google mit hoz ki a legújabb közösségi rendszeréből.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM