Egyszerűbb lesz Facebookon csevegni

2010.02.11. 12:25
Naponta 2 milliárd üzenet áramlik át a Facebook csevegőrendszerén, de ez a szám hamarosan a többszörösére nőhet. A közösségi portál ugyanis elkezdte használi az XMPP-protokollt, ami benne van a legtöbb szoftveres csevegőkliensben.

Jó hír a Facebook Chat rajongóinak, hogy mostantól egy nyílt protokoll, az XMPP/Jabber kezeli az üzeneteiket, mert ezt a legtöbb csevegőprogram ismeri. Tehát ha nem akarjuk megnyitni a Facebook portált a böngészőben, hogy csevegjünk a haverokkal (pl. mert azt a látszatot akarjuk kelteni, hogy dolgozunk), akkor használhatunk helyette csevegőszoftvert.

Ugyanezt az XMPP protokollt használja a Google Talk, a Nokia készülékein elérhető Ovi.com, valamint az AIM és az Apple számítógépein futó iChat is.

Néhány innovatív kliens, például a Pidgin, a Kopete, az Adium és a Meebo eddig is kezelte a Facebook üzeneteit, de csak a fejlesztők munkájának köszönhetően. A változás lényege, hogy nekik mostantól nem kell fejlesztői erőforrásokat pazarolniuk a Facebookra.

A júzer belép a csevegőprogramba, és az új fiók hozzáadása menüpontban kiválasztja az XMPP protokollt. AFacebook útmutatója alapján betáplálja az adatait, és az ismerősök máris megjelennek a csevegőprogramban. A portálon lehet részletesen beállítani, hogy mely ismerősök lássák, elérhetők vagyunk egy kis csevegésre.

A Facebook egyébként már 2008 májusában bejelentette, hogy támogatja az XMPP-protokollt, a 2009 novemberében a teches blogokon elkezdtek pletykálni arról, hogy az ígéretet meg is valósítják.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM