Piroska
-2 °C
5 °C

Kiiktatja a Windows 7-töréseket a Microsoft

2010.02.16. 06:58
A WTA-frissítés holnaptól válik elérhetővé, de nem települ automatikusan. Szokatlan módon a felhasználó maga dönthet arról, hogy szüksége van-e rá.

A Microsoft a héten frissíti a Windows Activation Technologies (WAT) nevű védelmi komponenst a Windows 7-ben – jelentette be a korábban Windows Genuine Advantage (WGA) néven megismert, de az új operációs rendszerben már az előbbi néven szereplő technológiának szentelt blogban a szoftvercég. A frissítés több mint 70, a rendszer aktiválásának megkerülésére szolgáló törést ismer fel és hatástalanít.

Az update különlegessége, hogy nem települ automatikusan, kötelező jelleggel a Windows 7-et futtató számítógépekre, hanem minden felhasználó maga döntheti el, hogy installálja-e. Elsőként, február 16-tól a www.microsoft.com/genuine oldalról lesz letölthető, majd egy nappal később a hivatalos letöltőközpontból is, a Windows Update szolgáltatáson keresztül pedig valamikor a hónap második felében bukkan fel mint opcionálisan telepíthető, fontos besorolású frissítés.

A Windows XP esetében nem volt ilyen megengedő a Microsoft: 2008-ban például tömegesen feketedtek el a képernyők Kínában, miután az operációs rendszerekre automatikusan települt azok eredetiségét ellenőrző komponens új verziója. A kötelező eredetiség-ellenőrzés miatt annak idején amerikai felhasználók egy csoportja be is perelte a céget, a három évvel ezelőtt indult eljárást épp a múlt héten zárult le: a bíróság elutasította a panaszt. De talán ennek az ügynek így is van köze ahhoz, hogy újabban a kalózpéldányokat lebuktató patchek nem települnek automatikusan.

A Windows 7-ben frissülő WAT a következőképpen működik: installálás után ellenőrzi, hogy megtalálható-e a gépen az adatbázisában szereplő több mint 70 aktivációs crack valamelyike, és ha igen, egy figyelmeztetést dob fel, melyben megoldást javasol a termék legalizálására (azaz a licenc megvásárlására). Ha a felhasználó nem fehéríti ki a Windowsát, a háttérkép megváltoztathatatlanul feketére vált, illetve rendszeresen megjelennek olyan figyelmeztetések, amelyek szerint a felhasználó „valószínűleg szoftverhamisítás áldozatává vált”. Az asztal jobb alsó sarkában felbukkan továbbá egy átlátszó grafikus értesítés is, amelyet nem lehet eltüntetni.

E kényelmetlenségek ellenére a rendszer használható marad. A WAT   rendszeresen, 90 naponta újraellenőrzi a Windows 7 eredetiségét, és „hazatelefonál”, azaz kapcsolatba lép a Microsoft szervereivel, hogy az esetleges friss adatbázisokat letöltse, illetve helyreállítsa a módosított rendszerfájlokat.

A Microsoft – mint ilyen esetekben mindig – most is hangsúlyozza, hogy a szoftverek kalózpéldányai veszélyesek, mert gyakran tartalmaznak vírusokat vagy egyéb kártevőket. A cég által készített vizsgálat szerint az illegális programokat kínáló weboldalak negyede próbál meg valamiféle kéretlen kódot telepíteni a számítógépre. Egy német felmérés pedig azt találta, hogy az internetről letölthető Windows 7 kalózverziók (és aktivációs hackek) 32 százalékában található kártevő.