Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Aachen lenne a második Szilícium-völgy

2010.02.19. 13:55
A következő hét évben kétmilliárd eurót fordítanak az aacheni egyetemi központ fejlesztésére, ezzel Európa egyik legnagyobb kutatóterülete jön létre.

Még csak az első jelképes ásócsapást tette meg Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi elnöke, de ezzel kezdetét veszi Európa egyik legnagyobb tudományos beruházása, amellyel a kontinens egyik legnagyobb kutatóterülete jön létre.

A korszerűsített aacheni campust a "második Szilícium-völggyé" szeretnék tenni - fejtette ki Ernst M. Schmachtenberg, az aacheni Rajnai-vesztfáliai Műszaki Főiskola (RWTH) rektora. A campuson tudomány és gazdaság szoros kapcsolatban áll majd egymással.

A nyolcszázezer négyzetméteres területen két építési szakaszban irodákat, csarnokokat, laborokat alakítanak ki. Emellett hotelek, sportlétesítmények, óvodák, üzletek és egy konferenciaterem is helyet kap itt. A vállalkozás tízezer új munkahelyet fog teremteni.

Az új koncepcióval a felsőoktatási intézmény a világ egyik vezető műszaki főiskolájává szeretne válni. Példaképül a kaliforniai Stanford Egyetem 1951-es kezdeményezése szolgál, amelyből idővel a Szilícium-völgy nőtte ki magát.