Paulina
20 °C
35 °C

Felhasználók fotóival lett részletesebb a Street View

2010.03.01. 16:55 Módosítva: 2010.03.01. 16:56
A felhasználók képeivel teszik részletesebbé a Google Street View szolgáltatását. A turisták olyan helyekre is eljutnak, ahová a cég autói nem, így ezentúl a csak gyalososan elérhető helyeken is barangolhatunk a szolgáltatással.

A Google meglépte azt, amire már sokan számítottak, a felhasználók képeiből állítja össze a Street View azon részeit, ahová saját autóik nem tudnak eljutni. A szolgáltatásban eddig a Google-autók kameráival felvett képeket láthatták a netezők, az újítás azonban már a felhasználók által feltöltött képeket is hasonló módon jeleníti meg.

A felhasználók képei adott esetben részletesebbek lehetnek, esetleg teljesen más szögből mutatják az adott épületet, a fotósok olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a Google-autók nem – magyarázza döntését a cég.

A felhasználók feltagelt képei már tavaly megjelentek a Google Mapsen. Most jutottak el odáig, hogy a fotókat rendszerbe szedve a felhasználónak olyan érzése lesz, mintha magát a Street View-t használná. A cég egy prágai sétán mutatja be a lehetőségeket. A sétát a Sreet View segítségével kezdhetjük el, végigsétálva egészen a központig, ahol véget ér az út, így a Street View-n csak egy távoli képet láthatunk.


View Larger Map

Ha ezek után (a nagyobb nézetre váltva) a User Photoes linkre kattintunk, már a tér közepén állunk, és ugyanúgy körbenézhetünk a téren ( Picasa, Panoramio és Flickr oldalakra feltöltött fotók segítségével), mintha azt a Google kameráival fotózták volna. Épületekre közelíteni a kisebb szürke pontokra kattintva lehet.

Gondok a Street View-val

A Street View-t 2007-ben indította a Google, lényege, hogy több mint száz várost mutat be fényképekkel – a fényképeket egy speciális kamerával veszi fel a Google-autó. A privacy problémákat – vagyis azt, hogy az emberek arca, az autók rendszáma ne látszódjon a képeken – egy erre a célra fejlesztett szoftverrel oldják meg.

A Google lelassította az európai városok hozzácsatolását a Street Viewhoz, mert több európai kormány is aggályait fejezte ki a cég felé adatvédelmi problémákra hivatkozva. Tavaly novemberben például a svájci adatvédelmi biztos perelte be a céget, mert szerinte az nem vette figyelembe a szolgáltatással kapcsolatos indítványait.

De tavaly tavasszal Magyarországon is leállították a fotózást. Májusban jelentek meg a Google-autók Budapesten, de Jóri András adatvédelmi biztos kérdésesnek tartotta a Street View jogszerűségét. Az amerikai cég az ombudsmannal történt egyeztetés után leállította a fényképezést.