János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A merevlemezek fejlődése lassíthatja a Windows XP-t

2010.03.11. 10:01 Módosítva: 2010.03.11. 10:04
A számítógépek merevlemezei az utóbbi 30 év legnagyobb formátumváltásán mennek keresztül, miután a tárolási kapacitás növelése érdekében a több évtizede használt formátumot is le kell váltani. Ez viszont azokat érintheti hátrányosan, akik a fejlettebb technológia előtt készült operációs rendszereket, elsősorban a Windows XP-t használják.

A merevlemezek új formátumával egyszerűbbé válik a nagyobb kapacitású, kevesebb energiát használó tárolóegységek gyártása.

Ugyanakkor ez gondot okozhat. A probléma abból ered, hogy a hetvenes évek elején az IBM szabványaként kifejlesztett hajlékonylemez-meghajtókban használt lemezeket 512 bájtos foglalási egységekre, azaz szektorokra bontották. A szektorok azok az egységek, amelyeknél kisebb rész különálló módon nem írható vagy olvasható.

A kompatibilitás érdekében a merevlemezeknél is ez a kiosztás terjedt el, ennek azonban már nincs jelentősége akkor, amikor terabájtos (ezer gigabájt) méretű lemezek is készülnek.

A szektorok címzésére, a hibajavításhoz és az adatok egymástól való elválasztására lefoglalt kihasználatlan terület a nagyobb kapacitású lemezek esetében már jelentősen csökkentheti a hasznos területet.

A továbbfejlesztett technológiában használt 4 kilobájtos szektormérettel megközelítőleg nyolcadára csökkenthető a kihasználatlan területet, ennek következtében viszont az azonos méretű lemezeken akár 7-11 százalékkal több adat tárolható.

A merevlemezgyártók nemzetközi szövetsége (International Disk Drive Equipment and Materials Association, IDEMA) szerint jövő év elejéig minden gyártó áttér a 4 kilobájtos szektortechnológiára, miközben az új formátum előnyeiről és hátrányairól tájékoztatják a felhasználókat is.

A továbbfejlesztett technológia hátrányát a régebbi, elsősorban a Microsoft Windows XP operációs rendszerét használók fogják érezni, ha gépüket nagyobb merevlemezzel bővítik. A régi rendszerekkel való átjárhatóság megőrzésére egy emulációs szoftverrel továbbra is lehetőség lesz az 512 bájtos szektorméretek használatára, ezzel viszont az adatátvitel akár 10 százalékkal is lassabb lehet.

Elsősorban a számítógépüket önállóan bővítő felhasználóknak érdemes figyelembe venniük, hogy a Microsoft Windows 7, és Vista, az Apple OS X Tiger, Leopard és Snow Leopard operációs rendszerei, valamint a Linux 2009 szeptembere után kiadott rendszermagjai már mind kezelik a 4 kilobájtos szektorokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!