Olcsóbb Xbox 360 jöhet

2010.03.19. 17:03
Jelentősen csökkentette konzolja alaplapjának méretét a Microsoft, szakértők szerint az Xbox 360 is kisebb lesz. Az új forma olcsóbb gyártást tesz lehetővé, így talán csökkenhet az ár is.

A konzolok egyedfejlődése a pc-khez képest egészen más képet mutat: míg az informatikában a legújabb technológiákat rendre arra használják, hogy az előző generációval méretben és fogyasztásban megegyező, ám annál gyorsabb terméket hozzanak létre, addig ez az út a játékgépeknél nem alkalmazható. Egy termékgeneráción belül ugyanis indokolatlan a teljesítmény növelése, hiszen a konzolra kiadott játékoknak mindegyik modellen ugyanúgy kell futniuk.

Éppen ezért az új lehetőségeket inkább méret- és költségcsökkentésre szokták használni, hogy a gépek vonzóbbak, csöndesebbek és olcsóbbak legyenek.

Kisebb lesz

Úgy néz ki, a Microsoft most jutott el odáig, hogy kiadja az Xbox 360 divatosabb verzióját. A neten mindenhol felbukkant fotók egy új alaplapot mutatnak be. A képekből kinyerhető egyik legizgalmasabb információ, hogy a processzort és a grafikus gyorsítót egyetlen lapkába integrálták, ami jelentős helymegtakarítást és fogyasztáscsökkentést tesz lehetővé. A Xenonba integrált Xenos valószínűleg így is elég sokat zabál, hiszen az aktuálisnál kisebb, de még mindig óriási hűtőborda és ventilátor van az egységen. Ez persze nem csoda, hiszen a számtalan Xbox halálához vezető Red Ring of Death jelenség hátterében gyakran túlmelegedési problémák álltak, a Microsoft nem akarja még egyszer elkövetni a milliárdos kiadással járó hibát.

Forrás: joystiq.com

Az Engadget szakértői szerint a Valhalla nevű alaplap lehetőséget ad majd arra, hogy az Xbox mérete minden dimenzióban csökkenjen, igaz, drasztikus átalakításra nem érdemes számítani, fél-egycolos lehet a zsugorodás.

Ugyanakkor számos kérdés maradt, például az, hogy az alkatrészek gyártástechnológiájában történt-e változás. A Xenon processzort eredetileg 90 nanométeres csíkszélességgel kezdték gyártani, aztán 2007-ben átálltak a 65 nanométerre, ami némi fogyasztás- és árcsökkentést tett lehetővé (hasonló fejlesztésen esett át a grafikus gyorsító is).

Lehetne olcsóbb

Az elmúlt három évben végbement technológiai változás indokolttá tehetne néhány újabb fejlesztést. Az Intel például már 2007 vége óta gyárt 45 nanométeres csipeket, sőt idén január óta már 32 nanométeren készülnek a legújabb Core i7-esek. Egy ilyen átállás jelentős megtakarítást jelenthetne a Microsoftnak, a redmondi cég azonban nem árult el semmilyen technológiai részletet az új alaplapról (a kiszivárgott képeket sem kommentálta).

Egy lehetséges árcsökkentés esélyéről sem tudni semmit, az viszont biztos, hogy a zsugorodás olcsóbb gyártást tesz lehetővé. Jelenleg az Xbox 360 az egyik legolcsóbb hetedik generációs konzol, hiszen az Arcade kiszerelés ugyanúgy 199 dollárba kerül, mint a Nintendo Wii, míg a PlayStation 3 könnyített verziójához 300 dollárért lehet hozzájutni.

Mivel a Sony és a Microsoft játékgépe látványra nagyjából ugyanolyan játékélményt tesz lehetővé (bár a PS3-ban bluray-meghajtó van), jelenleg nem tűnik indokoltnak az árcsökkentés. Könnyen lehet tehát, hogy a slim verzióból befolyó haszon a redmondi cég zsebében marad.  • Hírek
  • Bankszámla