Lájkolni lehet majd az egész internetet

2010.03.26. 11:58
Új fejlesztéseket dob piacra a Facebook, ezek közül néhány átrendezheti majd a webet. Például a kiterjesztett "like" gomb, amivel az oldal egy helyre gyűjtheti a legnépszerűbb híreket.

Áprilisban kezdődik a Facebook F8 Developer Conference-nevű rendezvénye, ahol a közösségi oldal legújabb fejlesztéseit mutatják be. Mivel azonban már most is folyik számos szolgáltatás tesztelése, és mivel túl nagy kör dolgozik ezeken a funkciókon ahhoz, hogy azokat titokban lehessen tartani, az elmúlt napokban számos érdekesség látott napvilágot.

Lájkoljuk

Az egyik legizgalmasabb újdonság a Facebook gyakran használt Like gombjának a kiterjesztése lesz. Lényegében bármelyik oldalra be lehet majd tenni ezt a gombot, így a júzerek mindenféle szolgáltatásról, tartalomról, közösségi oldalról jelezhetik egyetlen gombnyomással pozitív véleményüket.

Mindez nagyon egyszerűnek hangzik, de nem az. A szolgáltatás része a Facebook Open Graph API projektjének, ami lehetővé teszi majd, hogy külső weboldalak is kapcsolatba lépjenek a Facebookkal és megosszák tartalmukat a közösségi oldalon.

Persze erre már ma is van lehetőség, számos weblapon, blogon ott a Share gomb, ami elküldi a facebookos oldalunkra a releváns tartalmat. Az új Like gomb viszont integráltabb kapcsolatot hoz létre a Facebook és a gazdaoldal között, bár ennél többet nem árultak el a fejlesztők.

A változás persze remek lehetőség a szerzőknek, hiszen a közösségi oldalon nagyobb olvasóközönséget tudnak elérni, de persze jó a Facebooknak is, ami különösebb erőfeszítés nélkül kapja meg a neten legjobbnak talált tartalmakat. Így válhat a Facebook egyfajta közösségi szervezésű Google Newszá, csak miközben a konkurencia milliárdokat költ a keresőmotor fejlesztésére, addig a Facebook ingyen kapja mindezt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM