Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Az Intel a legnagyobb félvezetőgyártó

2010.03.30. 08:53
Tavaly az év eleji mélyrepülés miatt szerényen teljesített a félvezetőipar, de az idén látványos növekedés várható. Az Intel megőrizte vezető helyét.

2009-ben meredeken, 10,5 százalékkal esett vissza a félvezetőgyártó vállalatok árbevétele, derül ki a Gartner immár végleges számokra alapozó jelentéséből.

A csipipar globális forgalma 228,4 milliárd dollár (aktuális árfolyamon körülbelül 45 ezer milliárd forint) volt, 26,8 milliárd dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban. Az iparág történetében most először fordult elő, hogy két egymást követő évben is csökkent a mutató, de – üt meg optimista hangot a piackutató – a tavalyi második félévben már a várakozásokat messze felülmúló teljesítményt regisztráltak, ami 2010-re erős növekedés lehetőségét vetíti előre, kiváltképp a gyenge bázishoz képest.

„A 2008 negyedik, majd 2009 első negyedévében tapasztalt példátlan zuhanás után az év további három trimeszterében erős szekvenciális növekedés következett. Ennek köszönhető, hogy a 2009-es összteljesítmény végül sokkal kedvezőbben alakult, mint azt a pénzügyi válság hatásaitól tartva eleinte vártuk” – mondta Peter Middleton, a Gartner elemzője.

Ahogy az elmúlt 18 évben mindig, tavaly is az Intel volt a legnagyobb félvezetőgyártó vállalat, igaz, a cég árbevétele 1,6 milliárd dollárral csökkent. Tény: a top 10-ben mindössze két szereplő, a memóriaiparban érdekelt Samsung és Hynix tudta növelni csak a forgalmát, a többiek mind rontottak.

A leggyengébb teljesítményt a német Infineon Technologies nyújtotta, amely memóriagyártó leányvállalatának, a Qimondának a csődje és a vezetékes távközlési részleg eladása miatt 43,1 százalékos árbevétel-zuhanással volt kénytelen megbékélni.

Újdonság a listán – igaz, ez már a rangsor decemberben publikált előzeteséből is kiderült –, hogy a Sonyt kiszorítva visszakerült a top 10-be az Advanced Micro Devices (AMD), melynek csupán 2,7 százalékkal csökkent a csipforgalomból származó bevétele. Figyelemre méltó, hogy a piacvezető Intel forgalma közel kétszerese a második helyezett Samsungénak.