Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Tizenkét magos processzort mutatott be az AMD

2010.03.31. 07:29
A vállalat túlerővel és alacsony árakkal igyekszik felvenni a versenyt az Intel Xeonok ellen.

Az AMD hivatalosan is bejelentette Maranello szerverplatformját és az annak alapját adó új processzorait. A kaliforniai csiptervező a rivális Intel jelenleg nagyobb teljesítményű architektúrára épülő felhozatala ellen a túlerő taktikáját alkalmazza: a két hete piacra dobott 6 és a ma érkező 8 magos Xeonok ellenfelei az új Magny-Cours kódnevű, 8, illetve 12 magot tartalmazó Opteron csipek lesznek, melyeket két- és négyutas kiszolgálókba szánnak.

Az Opteron 6100 sorozatú csipekben – melyekből összesen tízet jelentettek most be 1,7 és 2,3 GHz közötti órajellel – egy tokozásban két Lisbon processzor van. Emiatt új foglalatra is szükség volt: a Socket G34 1974 tűt fogad be. A 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő csipek sokban hasonlítanak a múlt évben bemutatott Istanbul kódnevű testéreikhez, de újítás a DDR3 szabványú modulokat kezelő memóriavezérlő, a nagyobb sávszélességet biztosító összeköttetés (Direct Connect Architecture 2.0), a távoli felügyeletet lehetővé tévő APML, azaz az Advanced Platform Management Link, valamint az, hogy az egyes processzorok mellé a korábbi 8 helyett már 12 memóriafoglalat is kapcsolható.

Az AMD agresszíven árazta be az új lapkákat: a csúcsmodellek is olcsóbbak – nagy tételben 455 és 1386 dollár közötti áron vásárolhatók meg modelltől függően –, mint az Intel kétutas szerverekbe szánt, hatmagos Xeon processzorai. És bár a független tesztek szerint sok esetben a 12 mag sem nyújt nagyobb teljesítményt, mint a konkurencia feleannyi maggal, a termék ár-érték aránya vonzó a gyártók számára. A nagyobb pc-gyártók közül egyelőre az Acer, a HP, a Dell, a Cray és az SGI sorakozott fel az AMD új platformja mögé.