Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Jön a magyar helyesírás-ellenőrző a Chrome-ba

2010.04.01. 13:35
A fejlesztői csatornán most kiadott verzióban már aktiválható a magyar nyelvű ellenőrzés.

Hét elején érdeklődtünk a Google hazai képviseleténél arról, hogy a számos támogatott nyelv közül miért pont a magyar helyesírás-ellenőrzés maradt ki a Chrome-böngészőből (miközben a szlovén, a cseh, a lengyel, a szlovák része annak).

A probléma annál is inkább feltűnő volt, mert a Chrome a magyar fejlesztésű Hunspell helyesírás-ellenőrző motort használta mindegyik nyelvhez. Az ellenőrzőmodul fejlesztését koordináló Németh László korábban az Itcafé érdeklődésére azt írta, úgy tudja, azért hiányzik a magyar nyelv a browser repertoárjából, mert a vállalat úgy módosította a Hunspellt, hogy az sajátos módon éppen a magyar szótárral nem működött együtt.

Írásos válasz helyett azonban sokkal jobbat kaptunk: kiderült, hogy a browser következő verziójában már benne lesz a magyar helyesírás-ellenőrzés támogatása is.

Az Itcafé szerint a Chrome 5 legfrissebb változatában, az 5.0.360.x-ban – mely egyelőre csak a fejlesztői csatornán érhető el – megjelent a magyar helyesírás-ellenőrzés lehetősége.  Úgy látszik, mostanra a modullal kapcsolatos problémákat sikerült megoldani.

Amint Németh írja: „A változásnak valószínűleg köze lehet a Hunspell 1.2.9-es hibajavító kiadásához is, amibe, azt hiszem, a Google által küldött foltokat is integrálta Caolan McNamara a Red Hat Linuxtól.” A magyar helyesírás-ellenőrzőt a Chrome tesztváltozatában az Options/Under the hood/Change font and language settings (Betűtípusok és nyelvek) menüben lehet aktiválni.