Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Megjöttek az első iPad-tesztek

2010.04.01. 11:38
Három nappal a premier előtt megérkeztek az első tesztek az iPadről, amik kevés meglepetést okoztak: a bejelentés óta tudjuk, hogy bizonyos alapfunkciók hiányoznak a tabletből, amit viszont megígért az Apple, azt hibátlanul teljesítette.

Bár csak szombaton kerül az üzletekbe, a nagyobb lapok újságírói már kipróbálhatták az Apple legújabb gépét, az iPadet (az Indexen jövő héten várható a teszt). A New York Times újságírói az elsők közt használhatták a készüléket, és az iPaddek kapcsolatos kétféle véleménynek megfelelően rögtön két cikket is írtak róla.

Hiánylista

Az egyiket azoknak a felhasználóknak a szemével, akik a specifikáció ismertetése óta húzzák a szájukat az egér hiánya és a webes szabványok szegényes támogatása miatt. A másikat meg azoknak a szemszögéből, akik a készülék újszerű képességeit figyelembe véve valódi forradalmi eszköznek látják az iPadet.

ipad ev 00434376

Az elégedetlenkedő tesztelő számos hibát fel tudott sorolni: például, hogy a kijelző egyből ujjlenyomatos lesz, ami a készülék kikapcsolása után láthatóvá is válik a fényes felületen. A szerző szerint az iPad túl nehéz ahhoz, hogy igazi ebook-olvasó legyen, ráadásul a kijelzőt nem lehet látni erős napfényben, és további gond, hogy a megvásárolt könyveket sem a Macen, sem az iPhone-on nem tudjuk megnézni.

Komoly hiányosság, hogy az iPad nem tudja megjeleníteni a Flasht, mert így a netes tartalmak jelentős része elérhetetlenné válik, és állítólag nehezen használható a virtuális billentyűzet is. A cikk írója ezenkívül főleg olyan problémákat tudott felsorolni, amikkel eddig is tisztában voltunk: hogy az iPad csak a beépített programokat tudja párhuzamosan futtatni, de a külső alkalmazásoknak nincs multitask. Hogy nehézkesen lehet csak kamerát kötni hozzá, és nincs beépített optika sem, így nem lehet videokonferenciát folytatni. Bár az újságíró szerint az iPad döbbenetesen gyors, 500 dollárért már egy használható laptopot is lehet venni, ami sokkal racionálisabb döntésnek tűnik.

Pumpa

Azt a pozitív-hangvételű cikk írója is elismeri, hogy az iPad csak egy óriási iPod touch, a szerző szerint azonban ez nem baj. A böngészés, térképnézés, email-olvasás élménye sokat nő pusztán attól, hogy mindez 9,7 colon jelenik meg, és a külön az iPadre optimalizált szoftverek (ezekből jelenleg ezer van) használata is izgalmas, újszerű a szerző szerint. Az ebook-olvasó használata állítólag nagyon kényelmes, és a nagyfelbontású kijelző miatt a nagyfelbontású filmek visszanézése is remek az iPaddel.

ipad-movies1

A pro-cikk szerzője is kiemelte, hogy az Apple A4-es csip megdöbbentően gyorsan mozgatja az iPad alkalmazásait, mégsem fogyaszt sokat. Az Apple ugyan sokat ígért - tíz órányi videólejátszást egyetlen feltöltéssel -, de a készülék még ezt is felülmúlta: a teszt szerint közel 12,5 órán keresztül mehet a filmnézés, mielőtt feladná az iPad (nyilván ez függ a videó felbontásától is).

A két teszt szerzője egyébként ugyanaz a személy. David Pogue azzal a gondolattal zárta cikkét, hogy akik el tudják fogadni az iPad koncepcióját, azok egy remek, bizonyos értelemben forradalmi eszközt kapnak a kezükbe, amivel bizonyára elégedettek lesznek. Akiben azonban a specifikációt végignézve kétségek ébrednek, azok sokkal jobban teszik, ha egy hagyományos laptopot vesznek maguknak.