Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Imádják a kritikusok az iPadet

2010.04.02. 11:59 Módosítva: 2010.04.02. 11:58
Megjelentek az első tesztek az iPadről, amik annak ellenére meglehetősen pozitívak, hogy a készülékből sok alapvető funkció hiányzik, és alig több, mint egy nagyra nőtt iPod touch. A többség szerint az iPad a piac első igazi tabletje.

Mivel néhány mázlista már gyúrja egy ideje az iPadet, csütörtökön számos kritika jelent meg az Apple tabletjéről. Nyilván április elsejéig volt embargós az anyag, most azonban szabadon megírhatta mindenki, mit gondol a termékről.

Az egyik első teszt a New York Times-on jelent meg, amiről mi is beszámoltunk: a szerző szerint az iPaden nehéz a gépelés állított és fektetett nézetben is (a virtuális billentyűzet elforog, attól függően, hogyan tartjuk a készüléket), az elektronikus könyvek olvasása kiábrándító, ugyanakkor a sebesség elképesztő, a használat kényelmes és az akkumulátor is sokáig bírja.

New York Times az iPadon
New York Times az iPadon

Walt Mossberg, a Wall Street Journal legendás elemzője szerint nehéz tesztelni az iPadet, hiszen az se nem laptop, se nem mobil, nincs tehát előzménye, nincs mihez hasonlítani. A szerző szerint amennyiben az emberek úgy gondolnak majd a készülékre, mint egy harmadik termékre a laptopok és a mobilok mellett, az iPad aligha lesz sikeres. De ha a tablet képes lesz leváltani a hordozható gépeket, mert az Apple ígéretének megfelelően a többség számítógépezési igényeit még a limitált funkciókkal is képes lesz kielégíteni, akkor óriási sikerre számíthat.

Mossberg egyébként szokás szerint lelkes az Apple termékével kapcsolatban, és azt írta, hogy az iPad virtuális gombjai sokkal kényelmesebbek és pontosabbak, mint számos netbook olcsó billentyűzete. Ugyanakkor az a Wall Street Journal újságíróját is zavarta, hogy a Mail funkciói erősen korlátozottak, nincs tab-funkció a böngészőben, és hogy a wifis verzióban nincs gps.

Az iPad majdnem mindent tud
Az iPad majdnem mindent tud

Andy Ihnatko a Chicago Sun-Times szerzője viszont egyenesen eldobta az agyát a készüléktől, és kifejtette, hogy meglepődne, ha bármelyik másik társaság olyan ötletes fejlesztéssel lépne piacra, mint az Apple. Az újságíró szerint az iPad az első igazi tablet, ami ugyan nem tud mindent, viszont amit tud, azt elegánsan, gyorsan, hordozható módon végzi. Ugyanakkor Ihnatko szerint az iPad nem helyettesíti a laptopot, csak betölti a piaci űrt a laptop és a mobil között.

netflix-and-abc-ipad-app

A USA Today szerzője, Edward C Baig meg nyertesnek nevezte a készüléket, ami komoly konkurenciát állít a Kindle-nek, a Nintendónak, a Sonynak és a netbookgyártóknak is. Baig szerint az Apple újraírta a mainstream számítástechnika szabályait.