Konrád
4 °C
17 °C

Már kapható az iPad

2010.04.03. 17:54 Módosítva: 2010.04.03. 18:27
Immár hivatalosan is meg lehet vásárolni az Egyesült Államokban az Apple tabletjét, amiből a legolcsóbb modell ötszáz dollárba kerül. Elég nagy sor várta a boltok megnyitóját, de nem akkora, mint az iPhone premierjén.

Magyar idő szerint szombaton délután háromkor megkezdődött az iPad forgalmazása. Az Apple tabletjét kevesebb, mint három hónappal ezelőtt mutatták be, azóta folytak a találgatások arról, hogy pontosan milyen lesz a készülék. Az elmúlt napokban számos teszt jelent meg a készülékről, azonban a felhasználók csak szombat kora délután (amerikai idő szerint reggel kilenc) óta tudják nyomogatni a készüléket.

Ahogy az az Apple újszerű termékeinél szokás, most is sor várta a boltok megnyitóját. A 5th Avenue-n található híres boltot, az üvegkockát egyébként azért kellett bezárni, hogy reggel ki lehessen nyitni, hiszen máskülönben egész nap nyitva áll a Store.

Az egyik hazai Apple-kereskedő, Handrás a helyszínen tartózkodott, kiállta a sort, tőle tudjuk, hogy körülbelül 16 órával a megnyitó előtt csak még mintegy harminc ember várakozott a bolt előtt, a tömeg azonban egyre nőtt: magyar idő szerint délelőtt tízre már ötvenen voltak, míg a nyitásra körülbelül kétszázan verődtek össze.

Minden vásárlóra jutott legalább egy tévéstáb: kamerák rögzítették az eseményeket, a megnyitót, interjút készítettek a vásárlókkal.

Az iPad forgalmazása első körben csak az Egyesült Államokban indult meg, és jelenleg még csak a wifi-s modellt lehet kapni, a háttértároló méretétől függően 500, 600 és 700 dollárért (16, 32 és 64 gigabájtos SSD-vel). A mobilnetes hálózatokat is használó modellek csak később érkeznek meg, ezek 130 dollárral lesznek drágábbak kizárólag wifivel működő társaiknál.

A tízcolos kijelzővel szerelt gépek az Apple első, A4-es processzorát használják, az első tesztek szerint a tabletek nagyon gyorsak, akár 12 órán keresztül is képesek videót lejátszani, ugyanakkor nem kompatibilisek a Flash-sel, és egyszerre csak egy külső program futtatható rajtuk.

Az Indexen várhatóan kedden jelenik meg tesztünk a készülékről.