A neten ingyen olvasható Barabási új könyve

2010.04.13. 17:00
Ingyen olvasható a neten Barabási Albert-László erdélyi származású, az USA-ban oktató fizikus és hálózatkutató legújabb könyve, a Bursts. A dekódolás azonban olyan sok munkával jár, hogy talán érdemes megvárni a nyomtatott kiadást.

Barabási Albert-László új könyve, a Bursts csak április végén jelenik meg nyomtatásban, de aki akarja, a neten már most elolvashatja – feltéve, hogy ért angolul, és veszi a fáradságot arra, hogy egyenként megfejtse a szöveg szavait.

A burstbook.com-on regisztráció után az egész, 270 oldalra tördelt könyv megtekinthető, de az egyes szavakat zölddel kitakarták. A megfejtést 1-1 pontért meg lehet vásárolni, de a megadott anagrammákból ki is lehet őket találni (ebben sokat segít egy anagramma-dekóder), és minden szó helyes megfejtéséért pluszpont jár, amit el lehet költeni további szavak dekódolására. Egy-egy szót örökbe is lehet fogadni, amiért kinyomtatható tanúsítványt kapnak a felhasználók – a már adoptált szavak pirossal fedték el a szövegben.

Egy kódolt oldal a könyvből, és ugyanaz megfejtve
Egy kódolt oldal a könyvből, és ugyanaz megfejtve

A projekt elméletileg pompás közösségi játék lehetne, de a megvalósítás igen gyatrára sikeredett: az oldal böngészőtől függetlenül lassú, hibákkal teli és vagy hajlandó működni, vagy egyáltalán nem. És mivel a felhasználók eddig csak 700 szót fogadtak örökbe a több tízezerből, kérdés, feltárja-e magát a könyv a hivatalos megjelenés előtt, vagy érdemes inkább megvárni a nyomtatott verziót.

Kiszámíthatóak vagyunk

Az erdélyi születésű Barabási, a Northeastern Egyetem professzora, a Harvard munkatársa és a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja legújabb munkájában az emberi viselkedés, és általában a jövő kiszámíthatóságával, megjósolhatóságával foglalkozik. Az alapötletet január végén a Budapesten megrendezett TEDx-en is bemutatta: akkor arról beszélt, hogy a viselkedési minták statisztikai elemzésével meglepő bizonyossággal megjósolható például az, hogy hol tartózkodik, mit csinál majd valaki egy adott pillanatban.

Nyomtatható okirat az örökbe fogadásról
Nyomtatható okirat az örökbe fogadásról

A Bursts (kitörések, robbanások) azon a megfigyelésen alapul, hogy az ember a modern technikai eszközök – számítógépek, mobiltelefonok – használatával óriási adathalmazt teremt magáról, és ezen információk segítségével nyomon lehet követni, illetve meg lehet jósolni az egyén mozgását és döntéseit. Életünk aktív pillanatait Barabási szerint dinamikus robbanások (bursts) formájában éljük, amelyek jóval kevésbé véletlenszerűek, tehát sokkal inkább kiszámíthatóak, mint azt a tudomány eddig feltételezte.

Barabásinak az elmúlt években több könyve is megjelent, a legismertebb, Linked címűt magyarul 2003-ban adták ki Behálózva – a hálózatok új tudománya címen.  • Tippek
  • Árfolyam