11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Át lehet állni nyílt forráskódra

2010.04.19. 11:04
A nyílt szabványok elterjedéséért küzdő magyar civil szervezetek új kezdeményezése, az MNY2 Nyílt forráskódú Szolgáltatóközpont elvégzett egy pilotprojektet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban. Át lehet állni nyílt szoftverekre, de vannak kompatibilitási problémák.

A régióban Lengyelország után Magyarország a második EU-tagállam, amely kormányrendeletben teszi kötelezővé a nyílt szabványok alkalmazását a közintézményekben. A közigazgatási intézményekben a nyílt szoftverekre történő átállás legfőbb gátjai mára megszűntek, hangzott el az eredeményeket bemutató pénteki konferencián. Az elmúlt években több hazai intézmény végrehajtotta az átállást, gyakran egyedi, akár saját fejlesztésű programok, kiegészítések alkalmazásával. A váltás előtt álló intézmények ugyanakkor nincsenek tisztában azzal, hogy az átálláshoz milyen általános és speciális alkalmazások állnak rendelkezésükre a különböző feladatok megoldásához.

A Linux Ipari Szövetség (LIPSZ) vezetésével több, az informatikához kötődő civil szervezet, az Open Document Format Alliance (ODFA) és a Free Software Foundation (FSF.hu) kezdte meg az együttműködést az év elején. A három szervezet felméri, hogy milyen nyílt szoftvereket használnak a közigazgatásban, az elmúlt években milyen egyedi szoftverek, kiegészítések készültek el, és ezeket miként lehetne az összes magyarországi közintézmény számára elérhetővé tenni.

Ismert tény, hogy a legtöbb szoftver nem dobozos változatból, hanem a saját fejlesztésekből kerül ki. Ha ezekből az eredményekből többen részesülhetnek, rengeteg pénzt lehet megtakarítani és egységesebb lesz a szoftverkészlet is.

„Az elmúlt években az intézmények jóval nyitottabbá váltak a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával kapcsolatban, és egyre több helyen tapasztalják meg személyesen, hogy a zárt fejlesztéseknek valóban van megfelelő alternatívája. A szolgáltatóközpont létrehozásával az a célunk, hogy ezeket a tömegesen jelentkező intézményi igényeket minél sikeresebben és hatékonyabb módon tudjuk kiszolgálni” – mondta Kürti László, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

Teszt az NFGM-nél

Az MNY2 kezdeményezésére, a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága támogatásával a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (NGFM) lezajlott az első nyílt forráskódú pilotprojekt. Azt próbálták kideríteni, hogy milyen feltételekkel kezdődhet meg az open source technológiák bevezetése a központi közigazgatásba. A projektben részt vett a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) is, amely a projekten keresztül a központi informatikai egységesítésének lehetőségeit vizsgálja nyílt alapokon.

Az NFGM informatikai főosztályvezetője, Ács János kifejtette előadásában, hogy a nyílt szoftveres pilot kifejezetten a gyártófüggetlen működés, a nyílt szabványos formátumok használatának előfeltételeit vizsgálta meg. A folyamat középtávú célja a hazai IT-szektor erősítése, illetve kiemelkedő nagyságrendű megtakarítások elérése a központi adminisztrációban. Az eredmények egyértelműen pozitívak, a nyílt alkalmazások használata heterogén környezetben sem okozott komolyabb incidenst, a megfelelő oktatás és informatikai támogatás mellett lehetséges a problémamentes átállás.

Ugyanakkor a tapasztalatok alapján – kisebb nagyobb kompatibilitási problémák jelentkeztek a projekt ideje alatt – egyértelmű, hogy a biztonságos működést csak a teljes átállás, tehát a zárt forráskódú szoftverek elhagyása garantálhatja. A szakember elmondta, hogy a Minisztérium Open Monitoring munkacsoportot tervez felállítani, és az új fejlesztéseknél, beszerzéseknél minden esetben megvizsgálják a nyílt megoldásokat, alternatívákat.

A mostani felmérés csak az első lépés, a szervezetek célja, hogy olyan alapot teremtsenek, amire építkezve a következő időszakban egy együttműködésre alapuló hosszú távú tervet dolgozzanak ki a Magyarországon követendő stratégiára – közölték.  • Hírek
  • Bankszámla