Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Európa gazdagította az Apple-t

2010.04.21. 10:22
Jelentősen nőtt az árbevétel, a nyereség, és az Európából befolyó pénz: az Apple minden piacon, minden kategóriában erősített és messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Bár az amerikai piac már a válságból való kilábalás jeleit mutatja, az mégiscsak meglepő, hogy az Apple az első, teljes egészében 2010-es negyedévi adatokat mutató időszakában 90 százalékkal nagyobb nettó árbevételt ért el, mint egy évvel korábban. A tavalyi 1,6 milliárd dollár után idén már 3,1 milliárd jött össze a vállalatnak három hónap alatt.

Erős az iPhone

Másfélszeresre hízott a bevétel is, ami 9,1 milliárdról 13,5 milliárd dollárra nőtt, alaposan felülmúlva a 12 milliárd dolláros elemzői várakozásokat. Ráadásul ebben az eredményben még benne sincs az új termék, az iPad forgalma, hiszen azt csak a negyedév lezárása után kezdték el árulni (és eddig körülbelül félmilliót adtak el belőle).

Benne van ugyanakkor az iPhone, amiből 8,8 millió fogyott, kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Ez persze elmarad azoktól az eredményektől, amiket a bejelentés negyedévében szokott produkálni a készülék, de cáfolja azokat a feltételezéseket, hogy a hype elmúltával már senki sem akar iPhone-t venni. Sőt, ez a kategória hozta a legtöbb bevételt az Apple-nek, a 13,5 milliárd dollárból 5,445 milliárd a mobilból származott.

Nőtt az eladott Macintoshok száma is: a hárommillió gép összesen 33 százalékos növekedést mutat, a megosztás alapján ezek közül 1,147 millió volt asztali, 1,8 millió hordozható. Ha az egyes kategóriára eső bevételeket is figyelembe vesszük, kiderül, hogy átlagosan 1335 dollárt fizettek egy asztali, 1240 dollárt egy hordozható gépért, szemben az egy évvel korábbi 1290, illetve 1361 dollárral – az átlagár tehát lényegében nem változott. A bevétel azonban hárommilliárd dollárról 3,8 milliárdra nőtt.

Az iPodtól az iPhone térnyerése mellett az is szép eredmény, ha tartani tudja mutatóit, ezzel szemben még szerény növekedést is összehozott: 1,7-ről 1,9 milliárdra nőtt a kategória bevétele, míg perifériákból körülbelül félmilliárd dollár, szoftverekből 634 millió dollár jött össze – nagyjából annyi, mint egy éve.

Kontinensre bontva

A legnagyobb bevételnövekedést Európából jött, ahol 2,5 milliárd dollárról 4 milliárd dollárig erősödött ez a mutató. A kontinens most már közel olyan eredményeket produkál, mint Amerika 5 milliárdos bevételével.

Arányaiban azonban az ázsiai régióban volt leglátványosabb az erősödés, ahol 184 százalékos növekedés után 1,9 milliárd dollárral zárta a negyedévet a cég. Japánból 887 millió dollár jött össze.
A vállalat egy részvényének az értéke jelenleg 245 dollár, a cég kapitalizációja így eléri a 222 milliárd dollárt, az Apple értéke tehát alig marad el az informatikai óriás Microsoft 275 milliárd dolláros értékétől.