Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Hitler-videók nem segítettek A bukáson

2010.04.23. 14:55
Az eredeti film eladásain nem javítottak, viszont sokak érzékenységét sértették A bukás című film alapján készült Hitler-paródiák, nyilatkozta a Constantin Film vezető producere. A stúdió tovább küzd a YouTube-ra feltöltött videók ellen.

A bukás című 2004-es német film eladásain nem segítettek a belőle készült, a YouTube-on terjedő paródiák, viszont sokak érzékenységét sértették, ezért távolíttatja el őket a Constantin Film a videomegosztóról – annak ellenére, hogy a film rendezőjének és forgatókönyvírójának is tetszenek az évek óta netes mémként terjedő feldolgozások.

„Néha megkértek, hogy vegyünk le egyes videókat – például cégek, amelyeknek termékeit nevetségessé tették, vagy zsidó szervezetek, amelyeket sértettek bizonyos neonáci paródiák, amelyek A bukásra épültek – mondta Martin Moszkowicz, a Constantin Film vezető producere a The Hollywood Reporternek (THR). – Mi nem akarjuk megítélni, hogy mi az ízléses, és mi az ízléstelen. Egyszerűen a szerzői jog által védett anyagunk jogosulatlan felhasználásának tekintjük a dolgot.”

Bár a mostani eltávolítási hullám, amelyet a YouTube a tartalom automatikus azonosításán alapuló Content ID rendszerrel végez, számos Hitler-videót érintett, vannak túlélők is. Ezek közé tartozik néhány olyan alkotás, amely a Hitler-videók terjedésén dühöngő Hitlert mutatja be:

Moszkowicz a THR-nek elmondta, hogy  a stúdió évekkel ezelőtti felbukkanásuk óta időről időre követelte egy-egy videó eltávolítását a YouTube-ról, de kevés sikerrel: a feldolgozások gyorsabban terjedtek, mint ahogy a Constantin Film követni tudta volna őket.

A producer szerint ugyanakkor nem igaz, hogy A bukásból készült Hitler-videók hozzájárultak volna a film népszerűsítéséhez.

„Ami a dvd-eladásokat illeti, semmilyen hatást nem tapasztaltunk, sem pozitívat, sem negatívat. A film nagyon sikeres, és az is marad. És nem tudok olyan tanulmányról, ami bebizonyította volna, hogy egy népszerű filmes mém jó hatással lenne az eladásokra... Nagyon jó üzlet volt a Google-nek és a YouTube-nak, de mi semmilyen változást nem észleltünk.”

Valeria Kurz, a Constantin Film sajtósa, aki az Indexnek korábban azt mondta, hogy „nem aktuális” a téma, a THR-nek azt nyilatkozta. „Vannak netezők, akik mérgesek, hogy blokkoltuk a videókat, de sokan megértik az álláspontunkat, és tőlük pozitív visszajelzéseket kapunk. Főleg azoktól, akik látták az eredeti filmet.”

Jó hír a videók készítőinek, hogy a YouTube egyes esetekben a reklamáció hatására feloldja a blokkot, és újra elérhetővé teszi a letiltott hitleres feldolgozásokat – ez történt a Hevesi János és együttese, az Exon szigetes fellépésének elmaradását megörökítő videóval.

„A zenekarunknak is van fenn egy kis filmje ebben a témában, amit tegnap blokkoltak a Content ID  alapján – mondta Hevesi. – Ma kértem a blokkolás feloldását a fair use szabályra  hivatkozva, merthogy ez paródia csak. Van erre egy form a  YouTube-on, és a legnagyobb meglepetésemre kb. 5 perc múlva újra  látható volt a videó – feloldották a blokkolást. Persze lehet, hogy  idővel ez a kiskapu is megszűnik, de egyelőre úgy fest, ez járható  út a tiltás feloldására" – mondta Hevesi.