Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Hiperszónikus sárkányrepülőt tesztel a Pentagon

2010.04.27. 13:56
Nem sikerült a DARPA (az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központja) HTV-2 projektjének első éles tesztje. A Falcon, vagyis sólyom kódnevű, sárkányrepülőre emlékeztető, pilóta nélküli járművel a cél a hangsebesség húszszorosának elérése, és távirányítású manőverek végrehajtása ilyen sebesség mellett.

A tesztrepülés a légierő kaliforniai Vandenberg bázisáról indult, ahonnan egy Minotaur 4 típusú hordozórakéta emelte volna a Falcont néhány ezer méter magasba. A tesztrepülés egészen a rakéta és a jármű szétválásáig rendben is ment, de aztán a földi irányítóközpont 9 perccel a fellövés után elvesztette a kapcsolatot a járművel, ami valószínűleg elpusztult a levegőben.

A terv egyébként az lett volna, hogy a jármű 13-15 ezer mérföldes óránkénti sebességre (21-24 ezer km/h) felgyorsulva, 30 perc repülés után a Csendes-óceánban, Hawaii-tól 4000 kilométerre délnyugatra, a Kwajalein-atoll térségében talál el egy virtuális célpontot, majd az óceánba zuhanva megsemmisül.

Speed is Life HTV-2 Reentry New

A harci repülőgépeiről ismert Lockheed-Martin vállalat által tervezett Falcon célja az, hogy a hidegháborúból megmaradt, eredetileg interkontinentális ballisztikus rakéták célba juttatására kifejlesztett technológia felhasználásával extrém nagy sebességű távirányítható járműveket építsenek. Egy ilyen fegyvert aztán a Föld légterében bárhol fellépő fenyegetés ellen be lehetne vetni, nagyon gyorsan és hatékonyan.

A baleset okait még vizsgálják a Pentagon szakértői, de már kitűzték a HTV-2 következő tesztrepülésének időpontját.