Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Új funkciókkal gazdagodott a Szörcs

2010.04.27. 14:25
A magyar fejlesztésű keresőben a keresőktől megszokott találatok mellett rengeteg plusz információt kapunk már az első oldalon.

Új szolgáltatásokkal, funkciókkal bővült a Szörcs. Ezentúl nemcsak szöveges, hanem kép és videótalálatokat is kapunk már az első találati oldalon az úgynevezett sidebarban. A magyar fejlesztésű kereső új funkciói a héten élesedtek.

szorcs zene.png

A találati oldalon baloldalt vannak a releváns találatok, jobboldalt pedig a kiegészítők. A jobb felső sarokban találhatjuk meg az adott keresésről a legfontosabb információt, ez általában egy Wikipedia-oldal. Alatta találunk képeket, Youtube-videót, amit akár a találati oldal elhagyása nélkül is megnézhetünk. Megjelennek a legfrissebb twitek, a legfrissebb tartalmak, ez utóbbiak jellemzően blogbejegyzések (a blogkeresőt a Miner adja).

Zenére keresésénél fontos kiegészítés, hogy meg lehet hallgatni a számokat. Mivel tele van az internet mp3-tartalmakkal, jellemzően blogok linkelik ezeket, ki lehetett ezt ajánlani a fő találati oldalra. A keresési kifejezés alatti ajánlók a gyakori kifejezéseket próbálja kigyűjteni a keresett kifejezésre. Zenénél például jellemzően a download kifejezést ajánlja, hiszen erre keresnek a legtöbben. Erre kattintva aztán megtaláljuk az ingyenesen letölthető tartalmakat és a torrentlinkeket is. Ez a része a keresőnek még fejlődni fog.

Minden találati oldalon van egy ilyen sidebar, de néhány találatnál egyszerűen több az elérhető információ. Ha például közéleti személyiségre keresünk, akkor lesz kép, hír, esetleg videó. Ha termékre akkor videó, kép és twit. A legtöbb étel nevénél megkérdezi, hogy finom-e, városneveknél, hogy jó hely-e – magyarázta Sajtos István, a Szörcs tulajdonosa. Ezeknél a szavazásoknál egyelőre egy kattintással is száz százalékosra lehet hozni, hogy például a paprikás csirke finom. Közéleti személyiségeknél is szavazhatunk arról, jó arc-e az illető.

szorcs varos.png

A Szörcs januárban lett publikus. A mostani változtatásnál nagyon sok mindent javítottak, de néhány régi találati lista még a pár nappal ezelőtti állapotot tükrözik. Ez folyamatosan frissül, amire például gyakran jön tartalom, az gyakrabban frissül.

Az Ön fotója lehet a Szörcs háttérképe

Akár az Ön képe is lehet a Szörcs háttere, ehhez csak fel kell tölteni a képet az Indafotóra. Minden hét legnézettebb tíz és a legtöbbet kedvencelt két "szorcshatter" címkével ellátott Indafotó képe felkerül egy szavazásra, és a legtöbb voksot kapott kép lehet a következő héten a Szörcs háttérképe.

A keresőnél nagyon fontosnak tartják a frissességet, valamint azt, hogy ez a találati listában is megjelenjen. Az új tartalmak jellemzően percek alatt kereshetőek. Ha egy keresés egy friss témához kapcsolódik a friss lapok előrébb kerülnek a találati listában. Gyors és pontos keresőt szeretnének létrehozni, kifejezetten a magyar netre tervezett algoritmussal.

Fej-fej mellett halad a három magyar kereső, a Szörcs, a Bluu és a Johu fejlesztése. A Bluu márciusban lépett ki a tesztelői fázisból és vált publikussá.