Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A nagyok kicsinálják a Flasht?

2010.05.03. 07:19 Módosítva: 2010.05.03. 07:20
Az Apple és a Microsoft nyíltan kesztyűt dobott az Adobe-nak, ám a nagy kérdés az, hogy a Google vajon mit fog lépni ebben az ügyben.

Az Internet Explorer fejlesztéséért felelős vezető, Dean Hachamovitch csütörtökön közölte az IE hivatalos blogjában, hogy a web jövője a HTML5, ezért a W3C-vel (Worldwide Web Consortium) kialakított együttműködés alapján a böngésző következő változata, a 9-es natív módon támogatja a HTML5 előírásait, ám némi szűkítéssel: csak a H.264-es formátumot.

Más utakon

A Microsoft döntése határozott állásfoglalás egyszerre két vitában is: jelen pillanatban öldöklő harc folyik a Flash kontra HTML5 területen (itt a nagyok közül a Microsoft az Apple után másodikként veti el az Adobe megoldását), illetve a Flasht ellenzők közül a kisebb súlyú szereplők, a Mozilla és az Opera elvi (illetve talán anyagi) okok miatt nem a H.264-et támogatják, hanem a nyílt forrású Ogg Theorát. Ez utóbbi cégek kifogása az, hogy a H.264-et sok helyen licenc védi, és bár 2015-ig ingyenes a használata, arra nézve nincs biztosíték, hogy az időpont után a jogtulajdonso MPEG LA nem szed majd licencdíjat.

Hachamovitch a blogban azért érvel az általuk választott formátum mellett, mert annak – bár szabadalommal védett – tisztázott a jogi helyzete, ezért alkalmas a hosszú távú tervekben való szereplésre. A jelenlegi állóháború menetén valószínűleg a Google tud majd változtatni. A cég egyelőre nem nyilatkozott ez ügyben, de könnyen lehet, hogy egy harmadik álláspontot fog képviselni, mivel nemrég az On2 felvásárlásával hozzájutott a VP8 technológia jogaihoz, és ha igaz, hogy ezt hamarosan szabadon hozzáférhetővé teszi, új frontot nyithat.

Az biztos, hogy ezek a cégek egységfrontba tömörültek a webes felhasználást ma meghatározó Adobe-megoldás, a Flash ellenében. Az elmúlt egy-két hétben főképp az Apple, nevezetesen Steve Jobs folytat magánháborút a platformjukat is megcélzó Adobe-val. A legnagyobb visszhangot Jobs nyílt levele váltotta ki, melyben pontról pontra magyarázza el, miért nem kell az Apple-nak a Flash, és miért választják inkább a HTML5-öt. A főbb megállapításai:

  • az Adobe Flash elterjedt ugyan, de nem nyílt, ezért a jövő nyílt szabványokra épülő webes világában (HTML5, CSS, JavaScript) nincs helye
  • a Flash megbízhatatlan, nem biztonságos, a mobil eszközökön túlságosan „erőforrás-zabáló”
  • a nagy teljesítményigény miatt jelentősen igénybe veszi az akkumulátorokat, sokkal gyorsabban lemerülnek Flash-használattal
  • igen körülményes az érintőképernyős eszközöknél a használata, mivel alapvetően egérre van tervezve, és a fejlesztőknek sok munkájukba kerül ehhez alkalmazkodni, és ha már úgyis optimalizálnak, inkább tegyék ezt egy modern nyílt szabványra építve
  • a legfontosabb indok: a külső fejlesztők („third party development”) hátrányos helyzete a Flash alkalmazásának esetében

Jobs összefoglaló megállapítása: „A Flasht a PC-korszakban tervezték – PC-k és egerek számára. A múlt számára készült. A múlthoz akarunk tartozni?”

Az Apple hibája?

Az Adobe sem maradt adós a válasszal. A cég véleménye szerint Jobs azon állítása, hogy a Mac-eken rengeteg gondot okozott a Flash, az az Apple rendszerének a hibája, nem azé az alkalmazásé, melyet az internetes videók 81 százalékánál használnak jelenleg. Holly Campbell, az Adobe kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy termékeik a fogyasztók magas szintű kiszolgálását teszik lehetőve, és minőségüket bizonyítja elterjedtségük is: az Apple jelenlegi támadásai mögött az rejlik, hogy nagyobb kontrollt akarnak a fejlesztők és a fogyasztók fölött, és saját zárt üzleti modelljüket akarják rájuk erőltetni.

Az Adobe ezért a múltkori szigorításokat látva úgy döntött, hogy inkább más gyártókkal működnek együtt (Android-termékek, Palm, Microsoft, Nokia stb.). Hogy ezt demonstrálják is, bejelentették, hogy alkalmazottaikat hamarosan olyan Android-alapú telefonokkal látják el, mely támogatja a mobil Flash Player új, 10.1-es változatát.