800 000 petabájt a digitális világ

2010.05.05. 09:44
A világ digitális adataival 75 milliárd iPadot lehetne megtölteni. Rohamosan bővül az adatmennyiség, lassabban bővül a tárolókapacitás.

A web robbanásszerű növekedése miatt egyetlen év alatt 62 százalékkal nőtt a digitális világ, és a mérete már meghaladja a 800 000 petabájtot. Magyarán a nördöknek és geekeknek hamarosan meg kell tanulniuk egy új kifejezést, a zettát, ugyanis ez lesz a következő fokozat. (Közben átugrottunk egy exát is.)

Az összes földlakónak száz évig kellene Twitter-bejegyzéseket gyártania, hogy összejöjjön ekkora adatmennyiség, írja az IDC tanulmánya, aminek az elkészítését az EMC szponzorálta. Az elemzés szerint 35 százalékkal több digitális adat jön létre, mint amennyi tárolókapacitás a rendelkezésünkre áll, és ez a szám 2020-ra 60 százaléknál is nagyobbra nő.

A következő tíz évben a digitális adatok mennyisége a jelenlegi 44-szeresére nő, amiben nagy szerepe lesz annak is, hogy a tévék, a rádiók és az újságok az analóg technológiákról digitálisra váltanak. A digitális tartalmak 70 százalékát azonban nem cégek állítják elő, hanem az egyéni felhasználók.

Régen az emberek készítettek egy fotót, most viszont készítenek húszat, és mindet több helyre elmentik - különböző webes tárhelyekre, pc-re, laptopra, mobilra, digitális képkeretekre.  • Hírek
  • Hírek