Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Atomot a mobilokba

2010.05.05. 17:05
A most bemutatott Atom Z6-os processzor kevesebbet fogyaszt társainál, ezért már okostelefonokba is belefér. Bár a teljesítményben is történt visszalépés, az Intel szerint a csip leiskolázza a teljes mezőnyt.

Az Intel bejelentette az Atom processzor okostelefonokba és tabletekbe szánt változatát. A korábban Moorestown kódnéven emlegetett Atom Z6-os fogyasztása sokkal alacsonyabb, mint testvéreinek, így az már nemcsak netbookokba, hanem kisebb eszközökben is használható lesz. Pontos adatokat eddig nem hoztak nyilvánosságra a csipről, de azt tudni lehet, hogy terhelés mellett körülbelül huszadannyi energiát fogyaszt, mint hagyományos gépekbe szánt társa.

Ennek megfelelően jelentősen nőtt az üzemidő: pihenő állapotban akár tíz napon keresztül is üzemképes marad egy átlagos, Blacberry-szerű készülék 1500 mAh-ás akkumulátorával. Ugyanezzel a telefonnal két napon keresztül tud dalokat lejátszani a csip, hússzor többet, mint a hagyományos Atom processzorral. Az intenzív böngészést meg körülbelül öt órán keresztül bírja majd a Z6-oshoz kapcsolat akkumulátor, ezek a mutatók tehát átlagosnak mondhatók.

Teljesítményben ugyanakkor az Intel szerint a csip lenyomja majd a teljes mezőnyt. Egyes weboldalakat például két másodperc alatt jelenített meg a processzor, míg a konkurenciának ugyanez kilenc-tíz másodpercbe telt. Legalábbis Pankaj Kedia, az Intel Ultra Mobility Group vezetője ezt állítja.

A technológia elsősorban az Intel és a Nokia közös operációs rendszerét, a MeeGo-t, az Intel Moblint és a Google Androidot támogatja. A készülékeknek elvileg nem jelent majd gondot a Flash és a Silverlight megjelenítése sem.

Elsők közt az LG Aava-mobilban mutatkozik be a platform, a készüléken 3,8 colos kijelző lesz, a csip 1,5 gigahertzen fut majd benne. A szintén most bemutatkozó OpenPeak nevű tabletben ugyanakkor már 1,9 gigahertzes működik az Atom.

Elemzők szerint ugyanakkor a csip még nem áll készen arra, hogy bemutatkozzon a mobilpiacon, mert még mindig túl magas a fogyasztása. A Rodman & Renshaw elemzője szerint az Intel korábban is elismerte, hogy csak 2011-től áll majd rendelkezésére a megfelelő, spórolós technológia, és a bejelentés óta nem változott semmi. A Z6-os ezért inkább csak első próbálkozásnak tekinthető, és jövőre várható az igazi háború megkezdése.