Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Tévés demokráciát fejlesztenek Bólyon

2010.05.07. 11:46
Másodpercenként 48,8 megabites adatátviteli sebességet értem el Budapest és Bóly között, a fájlokat mobilom és laptopom memóriájában szállítottam a vadonatúj M6-os sztrádán. A vidéki riporton azt akartam kideríteni, hogy Bóly mire jutott a polgármesteri hivatal által működtetett világklasszis optikai hálózattal.

Az M6-os sztráda átadásával Budapest egy órával közelebb került Bólyhoz. A baranyai kisváros arról híres, hogy Magyarországon elsőként adott minden lakosának 100 megabites üvegszálas hálózati elérést, és a polgármesteri hivatal maga gondoskodik a település informatikai fejlődéséről - náluk lehet előfizetni az internetre és a kábeltévére. Budapest az informatikai szolgáltatások területén még nem ért Bóly közelébe.

Három évvel ezelőtt adták át Bóly üvegszálas hálózatát, bemutattuk a fejlesztés hátterét. Most muszáj volt újra odautazni, mert a hírközlési statisztikák szerint hazánkban tragikus a távközlési infrastruktúra állapota. Több száz településen nincs szélessávú internet, és ahol van, ott sem a legjobb minőségű. A politikusok törik a fejüket, hogy miként lehetne javítani a helyzeten, erre találták ki a Nemzeti Digitális Közmű projektet. És csak úgy röpködnek a fejlesztésre szánt tízmilliárdok, százmilliárdok.

Bóly városközpontja (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Bóly városközpontja (Fotó: Kálmándy Ferenc)

Bóly példája tanulságos lehet a hasonló fejlesztésen gondolkozó falusi, városi, kerületi önkormányzatoknak. A bólyi üzemeltetők sok necces szituáción vannak túl, de az is látszik, hogy az önkormányzatok miben tudnak többet adni az előfizetőknek, mint a több millió ügyfelet kiszolgáló óriáscégek.

Electric boogie

"Ötéves üzleti tervet készítettünk, de inkább 6 évre kellett volna tervezni, ennyi idő alatt jövünk ki nullszaldóra, és a befektetés ezután kezd el pénzt termelni" - mondta Hárs József, a település polgármestere. Minden évben volt 5-10 millió forint plusz kiadás, ennek egy részét hibaelhárításra, a többit viszont fejlesztésekre költötték el.

Üvegszálak a szekrényben
Üvegszálak a szekrényben

Kezdetben 4 megabites maximális letöltési sebességet kaptak az előfizetők, most 10 megabitet. A megnövekedett igények miatt bővíteni kellett a gerinchálózati kapacitást is, az eredeti 100 megabites BIX-kapcsolatot megduplázták.

Elhasználtak néhány merevlemezt, és a korábbi hét szervert lecserélték egyre, amivel az áramfogyasztás 60 százalékra csökkent. Bólyon az elektromosság okozta a legtöbb gondot: néha elfogyott az áram, néha viszont úgy bevágott a villám, hogy még a falakban is kiégtek a vezetékek.

gp P1050169

A város északról és délről kapott áramot, emiatt volt olyan, hogy az áramszünetben leálltak a szerverek, viszont az ügyfelek egy részénél működtek a set top boxok. Rögtön panaszkodni kezdtek, hogy miért nincs adás. "Megtanultuk, hogy mindig a szolgáltató a hibás" - mondta Hárs József. Azóta kaptak egy új becsatlakozást az Eontól, vettek szünetmentes tápegységet, generátort, és megszűntek a kimaradások. Nehezebben birkóznak meg villámokkal. "Bóly rossz helyen van, mert ha zivatar van, akkor szinte mindig becsap a villám." Emiatt elszállt néhány set top box, optikai végpont.

Lakossági trance

Teljesen egyedi igények jelentek meg az előfizetőknél, például egy szülő panaszkodott, hogy a gyermek az iskola után rögtön leül az internet elé. Kérték, hogy délután 5-ig ne legyen internet, és este 11 után is kapcsolják le, hogy az alvásra is legyen ideje a gyereknek. Teljesítették a kérést, beleprogramozták a rendszerbe a szülői felügyeletet.

Bólyon kezd kialakulni az e-demokrácia alapja, és a polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy a tévén át szólítja meg a lakosságot. A távirányítót mindenki tudja kezelni. Egyik érdekes fejlesztésük az képernyő tetején megjelenő információs csík, amely minden csatornaváltáskor megjelenik, és 5 másodpercig látható. Ezen helyi információkat közölnek: mikor lehet fakivágási engedélyt szerezni, a kutyákat beoltatni, figyelmeztetnek az adóbevallás határidejére, és a fontos közösségi eseményekre. Ha az infocsík megjelenésekor megnyomják a távirányítón az OK gombot, akkor a teljes közlemény elolvasható.

bolylezer

Már online szavazással is kísérleteznek, az előfizetők a tévé távirányítójával szavazhattak, hogy milyen tévécsatornát vegyenek fel a kínálatba. Ebben rengeteg lehetőség van, a polgármesteri hivatal minden fejlesztés, felújítás előtt felmérheti a lakosság véleményét. Ez erősíti a demokráciát, és még az önkormányzat munkáját is segíti.

Mérget vehetünk rá, hogy a nagy távközlési cégek hálózatán sokáig nem lesznek ilyen szolgáltatások. Ha a város egyik részében a T-Home nyújt IPTV-t, a másik részében pedig a UPC ad kábeltévét, akkor többféle set top boxra kell kifejleszteni a szolgáltatásokat. Az óriáscégek valószínűleg azt sem hagynák, hogy egy önkormányzat csak úgy belepiszkáljon a rendszereikbe.

Bólyon a díjszabás szociálisan érzékeny, az időseknek olcsóbban fizethetnek elő. Azokban a háztartásokban, ahol kizárólag nyugdíjasok élnek, az internetre és a tévére is féláron lehet előfizetni. Emellett az új szolgáltatás bevezetésekor tanfolyamokat szerveztek az időseknek, hogy megismertessék velük az internetet és a digitális tévéadást.

Industrial rock

Az extra költségek egy része újabb optikai kapcsolatok kiépítésére ment el. A pincesorra, a panziókhoz, a két és fél kilométerre lévő volt majorság házaihoz, és egy új utca üres telkeire is kivitték a vezetéket. Az ipari parkba kivitt üvegszál végére pedig nyolc térfigyelő kamerát kötöttek, és vissza tudják nézni a felvételeket, ha történik valami.

gp P1050168

Elképzelhető, hogy Bólyi önkormányzat adja majd a műszaki hátteret a mohácsi kistérség rendőrségi térfigyelő rendszeréhez, ami segít a lopott járművek megtalálásában és más bűncselekményeknél. Például ha több településen betörnek lakásokba, akkor nyomon tudják követni, hogy adott időpontban milyen autók jártak az érintett városokban és falvakban.

A százmegás vonal a vállalkozásokat is vonzza, és volt olyan cég, amely emiatt költözött vissza a városba. Egy helyi cég dolgozói otthonról vezérlik az ipari parkban működő marógépeket, egy német cég pedig külföldről programozza és ellenőrzi a gyártósorát, nem kell emiatt ideutaztatnia egy mérnököt. Persze nemcsak az információs szupersztráda kelti fel az ipar érdeklődését, hanem az új M60-as közelsége is: egy panorámalifteket gyártó cég betelepülése 100 új munkahelyet teremt a városban.

Hardcore

A négyezer lakosú Bóly magasan veri az országos átlagot az internetezők arányában. A háztartások 45-50 százalékában van internet, míg Budapesten átlagosan 25,9 százalékos a penetráció. A fővárosban a VI. kerület áll az élen, mindössze 33,9 százalékkal (2009 júniusi adat). A növekedés üteme is lassú, a fővárosban 2007 óta 4 százalékponttal nőtt a netezők aránya, vidéken majdnem 5 százalékponttal. Tehát a jelenlegi körülmények közt elérhetetlen célnak tűnik, hogy országos szinten minden második háztartásban legyen internet.

gp P1050162

Távközlési szakértők szerint máshol is megérné hasonló üvegszálas hálózatot építeni. Az előnyök Bóly példájából egyértelműen kiderülnek: a jó internetelérés hasznos az iparnak, visszafogja a népesség elvándorlását, erősíti a demokráciát. A bólyi optikai hálózatot kiépítő Ericsson elismerően nyilatkozott a bólyi szolgáltatásokat fejlesztő háromfős csapat munkájáról, tehát nem kell messzire menni, ha szakértőre van szükség.

Hárs József elmondta, hogy Tárnok élénken érdeklődik az üvegszálas projekt iránt. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, erős patriotizmus is szükséges lehet a sikerhez. Az áraik magasabbak az átlagnál, de az előfizetőknek mérlegelniük kell: spórolhatnak 500 vagy 1000 forintot, ha egy országos vagy egy multinacionális cégnél vesznek előfizetést, de akkor lemondhatnak a kizárólag nekik készített extrákról, és a szolgáltató dönti el, hogy milyen tévécsatornákat nézhetnek.