Titkokat árul el rólunk a Facebook

2010.05.17. 13:17
Hiába tiltjuk le a kapcsolati hálónkat, más adatlapján keresztül látszik, kivel állunk kapcsolatba.

A Facebookon a felhasználók meglehetősen kis része jut el odáig, hogy beállítsa adatainak publikus állapotát. Bár az oldalon van lehetőség arra, hogy adataink titokban maradjanak, és azokat legfeljebb a barátaink lássák, csak azok élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek nagyon fontos a személyes adatok védelme – kár, hogy a közösségi oldal őket sem védi meg.

Alapesetben nincs gond – aki letiltja az információit, annak nem jelenik meg a facebookos adatlapja a Google keresési listáján, a közösségi oldal ugyanis megakadályozza a hozzáférést. Aki meg engedélyezi adatai közzétételét, annak adatlapja felbukkanhat a keresési tételek közt. Ebből kiderül, hogy az illető regisztrált a Facebookon, valamint a név alatti sorban kapunk egy rövid, körülbelül öt tételes áttekintést a júzer barátairól.

És ezzel van a gond: bár azt letilthatjuk, hogy a saját adatlapunkat nyilvánosságra hozva a Google-ön keresztül bárki feltérképezhesse kapcsolati hálónkat, de ha van olyan ismerősünk, aki kevésbé veszi komolyan a privát szférát, akkor nála nevünk felbukkanhat a google-ös keresésnél a barátok listájában.

Szakértők mindenesetre arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ha féltik személyes adataikat, kétszer is gondolják meg, mielőtt csatlakoznak egy közösségi oldalhoz.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM