Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Viccfelismerő program Izraelből

2010.05.21. 10:08
A könyvkiadók, producerek vagy a mobiltelefon-gyártók minden pénzt megadnának azért, hogy könnyen, gyorsan felmérhessék egy-egy termék fogadtatását, sikerét vagy bukását. Felhasználói kommentárból, véleményből rengeteg van a neten, de nincs az az ember, aki ezeket átlátná és osztályozni tudná. Majd a SASI.

„Pompás ötlet, most próbálják meg egy rendes termékfejlesztő csapattal!”; „Vásárlás után őrizzük meg a számlát!”; „Ezért a könyvért fákat vágtak ki?”

A termékekről, szolgáltatásokról írt vélemények 77 százalékáról gépi úton meg lehet állapítani, hogy szarkasztikusak-e, állítja friss tanulmányában (pdf) a jeruzsálemi Héber Egyetem három munkatársa. Az általuk írt program, a SASI (Semi-supervised Algorithm for Sarcasm Identification – félig felügyelt szarkazmusazonosító algoritmus) némi emberi erővel végzett osztályozás után képes magától felismerni a szarkasztikusnak szánt kommenteket, ami nagy segítséget jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek szeretnék felmérni egy-egy termék fogadtatását.

Yeah right

Oren Tsur, Dmitry Davidov és Ari Rappoport összesen 66 000, az Amazonon árult termékhez fűzött kommentárt elemzett úgy, hogy tizenöt eltérő kulturális hátterű, angolul jól beszélő munkatárssal osztályoztatta őket: 1-est kaptak az egyáltalán nem szarkasztikus kommentek, 5-öst az abszolúte szarkasztikusak. A kutatók azonosították a különböző nyelvi mintázatokat, figyelembe vették a kommentekben szereplő írásjeleket, osztályozták a példamondatokat, kidolgozták az értékelési eljárást, és eljutottak arra a pontra, hogy az algoritmus az egyes megjegyzések több mint háromnegyedéről képes megállapítani, szarkasztikus-e, vagy sem. Magyarul hogy komolyan gondolta-e a kommentelő, amit írt, vagy csak viccelt.

Részlet a tanulmányból
Részlet a tanulmányból

A programnak, amelyet nemsokára egy washingtoni és egy svédországi konferencián is bemutatnak, vannak hiányosságai, nem képes például különbséget tenni a következő két mondat között: „Ez a könyv teljesen jó volt a 2. oldalig!”; illetve „Ez a könyv teljesen jó volt a 430. oldalig!”.  Az emberi elme azonnal felismeri, hogy az első kijelentés szarkasztikus, a második viszont valószínűleg arra utal, hogy összességében jó a könyv, csak a végét rontotta el a szerző. A kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy ha az első – szarkasztikus – mondat után áll egy másik, nevezetesen hogy „Micsoda eredmény!”, az algoritmus képes értelmezni a kontextust és helyesen osztályozza a kommentet. A SASI ráadásul meg tud birkózni az olyan bonyolult nyelvi konstrukciókkal mint ez a feltehetően A da Vinci-kódra vonatkozó  kritika: „Ha még nem múltál el 13 éves, vagy nosztalgiával gondolsz azokra az időkre, amikor egy jó rejtélyes regény minimális agymunkát kívánt, ez a Kód neked való.”

Mi az a szarkazmus?

Nehéz lehet úgy szarkazmusdetektort készíteni, hogy magát a szarkazmus definícióját tekintve nincs túl nagy egyetértés. A detektor készítői a Macmillan szótár meghatározását vették alapul, miszerint a szarkazmus azt jelenti, hogy az ember az ellenkezőjét mondja annak, amit gondol, azért, hogy ostobának mutassa beszélgetőpartnerét, vagy kifejezze haragját. A szerzők tehát az indirekt beszédaktusok közé sorolják a szarkazmust, és a verbális iróniával azonosítják – ezzel a meghatározással azonban a nyelvészek és irodalmárok nagy része nem feltétlenül ért egyet.

Az Oxford English Dictionary szerint a szarkazmus egyszerűen „éles, keserű vagy bántó kifejezés vagy megjegyzés”; más definíciók szerint pedig a szarkazmusnak az izraeli kutatók meghatározásával ellentétben épp az a lényege, hogy a beszélő pontosan azt mondja, amit gondol, ezért nem keverendő össze a jellemzően indirekt iróniával. A Merriam-Webster szerint viszont a szarkazmus bántó szándékú, "éles, gyakran szatirikus vagy ironikus megjegyzés"; a Magyar Értelmező Kéziszótár definíciója szerint mindössze "keserű, maró gúny".

Annyi biztos, hogy maga a szó a görög σαρκάζω-ból (szarkazó) származik, és eredetileg azt jelentette, hogy „feltépni a húst”. A szarkazmusnak már a Bibliában, az Ótestamentumban is többször nyomára lehet bukkanni: „És monda Ákhis az ő szolgáinak: Ímé látjátok, hogy ez az ember megőrült, miért hoztátok őt hozzám? Szűkölködöm-e őrültekben, hogy ide hoztátok ezt, hogy bolondoskodjék előttem? Ez jőjjön-e be házamba?” (1 Sám 21, 10-15; Károli Gáspár fordítása).