Biztonságosabb lesz a Google

2010.05.25. 16:53
Az internetes keresők közül elsőként a Google kísérletezik a https-támogatás bevezetésével.

Angol nyelvű keresőoldalán bevezeti az SSL-lel titkosított hozzáférés támogatását a Google. A vállalat a biztonságosabb https-kapcsolatot már korábban alapértelmezetté tette a Gmailben, illetve opcióként biztosítja a Naptárban (Calendar), a Dokumentumokban (Docs) és néhány más online szolgáltatásában. A keresőben egyelőre csak teszteli.

https://www.google.com címen elérhető kereső a felhasználó számítógépe és a Google szerverei között létesít biztonságos kapcsolatot, melyen az adatok titkosítva mozognak. Ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy a begépelt keresőkifejezéseket és a megjelenő találati oldalakat a hálózaton nem lehet lehallgatni, ezekhez az adatokhoz harmadik fél (az internetszolgáltató, egy támadó stb.) nem férhet hozzá.

Azt, hogy a titkosított csatornát használjuk az oldal logójában látható lakat és „SSL” felirat jelzi, azt pedig, hogy tesztüzemről van szó, a „béta” címke. Az utóbbi valóban korlátozott funkciókat jelöl: a https-kapcsolat egyelőre kizárólag a szimpla keresésnél működik, képeket, videókat, híreket e csatornán nem lehet keresni.

A titkosított csatornán a megszokottnál valamivel lassabb lehet a reakcióidő – figyelmeztet a Google –, bár a legtöbb felhasználó ezt valószínűleg nem fogja észrevenni. A vállalat a tesztidőszakban azt is igyekszik felmérni, hogy az SSL-hitelesítés hogyan befolyásolja a kereső teljesítményét, és a tapasztalatok elemzése után tervezik majd annak általános bevezetését.

A cég egyben jelezte: az, hogy az adatokhoz más nem férhet hozzá, nem jelenti azt, hogy a Google sem. A cég a keresési információkat ugyanúgy tárolja, mint eddig, hogy pontosabbak legyenek a találatok.  • Hírek
  • Bankszámla