Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Számítógépes vírust hordoz egy ember

2010.05.27. 16:05
Újabb elképesztő mutatvány a Reading Egyetem futurisztikus kutatásokkal foglalkozó kibernetikai laborjából: egy tudós számítógépes vírust ültetett a bőre alá.

Mark Gasson kibernetikai szakértő rádiós csipet ültetett be a csuklójánál a bőre alá, és a lapkára kártékony kódot telepített. Magyarán ő az első emberi lény, aki számítógépes vírus hordozója.

A beültetett csip rádiójeleket sugároz, és úgy működik, mint az irodákban használt belépőkártyák. Ha Gasson elhúzza a csuklóját a bejárat mellett lévő érzékelő előtt, akkor be tud lépni az egyetem laboratóriumába. A csippel a mobiltelefonját is vezérelni tudja.

Akkor van csak baj, ha Gasson számítógép közelébe kerül, a csipen lévő kód ugyanis átmásolja magát, és terjedni kezd. A vírus a kollégák által használt hagyományos belépőkártyákra is feltelepül.

A kísérlettel csupán azt akarták bebizonyítani, hogy beültetett eszközök vezeték nélkül is meg tudnak fertőzni rendszereket, és védett területekre is könnyen bejuthatnak. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségügyi okokból használt implantátumok - szívritmusszabályzók, hallásjavító és agyi stimuláló eszközök - használatakor fokozottan figyelni kell a biztonságra, mert egy vírus akár halált is okozhat.

A Reading Egyetemen dolgozik Kevin Warwick is, aki a 2000-es évek elején szintén a testébe ültetett csipek miatt vált híressé. Ő többek között azt kutatta, hogy miként tud implantátumok segítségével kommunikálni a számítógépekkel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek