Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Készül a 75 dolláros táblagép

2010.05.28. 16:18
A prototípust már a jövő januári CES-en bemutathatják, állítja Nicholas Negroponte. A merész elképzelések maradéktalan megvalósításához viszont még idő kell.

Új koncepcióval jelentkezett a százdolláros laptopot megálmodó OLPC alapítvány, amely inkább az újszerű és merész terméktervek kidolgozásában jeleskedik, nem pedig azok megvalósításában. Érintéssel vezérelhető, minimalista táblagépet akarnak készíteni, amely nemcsak számítógépként, hanem médialejátszóként és e-könyv-olvasóként is használható.

A projekt ötletgazdája Nicholas Negroponte, aki az IDG-nek adott interjújában azt mondta, hogy várhatóan az év végére elkészül és a jövő januári Consumer Electronics Show (CES) kiállításon megtekinthető lesz a XO-3 néven fejlesztett gép prototípusa. Ez már alkalmas az új lehetőségek kipróbálására. A hosszú távú cél az, hogy teljes egészében műanyag borítású legyen a készülék, de egyelőre ez nem kivitelezhető, a prototípus kijelzőjét kezdetben üveg fedi. Talán 2012 elején már lesz strapabíró műanyagból készített, törhetetlen változat is.

A másik nagy kihívást a Negroponte által elképzelt kettős üzemmódú kijelző jelenti, amely a szabadban reflektív e-papírként, belső térben vagy sötétben pedig háttérvilágításos lcd-ként viselkedik. A mindig merész, gyakran irreálisnak tűnő tervekkel előálló professzornak azonban nincs kétsége afelől, hogy ez megvalósítható, mégpedig úgy, hogy az egész gép nem kerül majd többe 75 dollárnál. „A 75 dolláros szintet el fogjuk tudni érni, ez nem jelent problémát” – mondta az interjúban. A XO-3 ARM-chipre épül majd, érintésérzékeny kijelzője legalább 9 hüvelykes lesz, és – legalábbis kezdetben – Google Android operációs rendszerrel működik.

Korábban Negroponte azt is elmondta, hogy e modell esetében az OLPC már nem a gyártásra fókuszál: ha nemcsak a tervezőasztalon, de a valóságban is meg tudják építeni a gépet, akkor az architektúrát megnyitják, azt bárki felhasználhatja. Az OLPC vezetője megérti, ha korábbi be nem váltott ígéretei miatt sokan kételkednek az újabb terv megvalósulásában, de úgy gondolja: „ha csak a felét elérjük a kitűzött céljainknak, már annak is óriási következményei lehetnek.”