Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Lopta a kalózellenes technológiáját a Warner?

2010.05.28. 15:59
Kalózkodás ellen kalózszoftvert használ hat éve a Warner egy német cég vádja szerint. A Medien Patent Verwaltung megoldását 2003-ban meg akarta venni a médiacég, aztán nem fizetett, mégis használja.

A Warner Bros médiaóriás jogtalanul használja az egyik fontos kalózkodás elleni technológiáját, állítja a német Medien Patent Verwaltung nevű cég. Arról a megoldásról van szó, ami egyedi digitális ujjlenyomatot épít a filmek egyes mozikba kerülő kópiáiba, ami alapján később le lehet követni, hogy az internetre kikerült és a fájlcserélő hálózatokon elterjedt kalózverziók honnan szivárogtak ki.

A németek vádja szerint ezt a technikát ők fejlesztették ki, és 2003-ban eladásra kínálták fel a Warnernek, de az üzletből végül nem lett semmi. A Warner 20004-től mégis elkezdte használni a megoldást, és a mai napig használja Európában, anélkül, hogy erre engedélye lenne, vagy egy fillért fizetett volna érte.

Miután a színfalak mögötti tárgyalások nem vezettek eredményre, a német cég most bíróság elé viszi az ügyet – hogy mikor lesz belőle tárgyalás, egyelőre nem tudni, ugyanis a beadványukban elírták a technológia szabadalmi hivatali számát, így papíron egy olyan szabadalom megsértésére hivatkoznak, ami valójában a Warneré, és semmi köze az ügyhöz. A MPV ügyvédei szerint egyszerű adminisztrációs hiba történt, ami nem fogja befolyásolni a per hosszát vagy a végkimenetelét.