Eljött a Facebook elhagyásának napja

2010.05.31. 13:30
Eddig 26 ezren fogadták meg, hogy május 31-én, hétfőn kilépnek a közösségi szájtról, mert az mostohán bánik a személyes adatokkal. A tömeges exodus biztosan elmarad: egy felmérés szerint a Facebook 400 millió felhasználójának csak 2 százaléka készül kilépni.

„A Facebookot nem könnyű elhagyni. A Facebook kellemes, élvezetes, és, hogy őszinték legyünk, addiktív. Egy Facebookhoz hasonló szolgáltatást elhagyni olyan, mint leszokni a dohányzásról” -– írják a Quit Facebook Day szervezői a szájton, amelyet a Facebookról való kivonulásnak szenteltek.

A május 31-re kitűzött határidőig egészen pontosan 25 979 facebookozó csatlakozott a mozgalomhoz, vagyis ennyien nyilvánították ki szándékukat, hogy a kijelölt napon leiratkoznak a közösségi szájtról.

 

A felhasználókat a Facebook átláthatatlan adatvédelmi alapelvei háborították fel: szerintük a szájt nem ügyel a magánszféra biztonságára, a beállítások túl komplikáltak, és könnyen előfordulhat, hogy a személyes felhasználásra, barátoknak szánt információk illetéktelen kezekbe kerülnek.

Tömeges kivonulásra azonban nem lehet számítani. A Facebooknak most több mint 400 millió regisztrált felhasználója van, és egyes becslések szerint a szám lassan eléri a félmilliárdot. Ehhez képest a huszonhatezer kilépő elenyésző szám, ráadásul ők  csak szándéknyilatkozatot tettek, de arra nincs garancia, hogy valóban ki is lépnek a szájtról.

A túlnyomó többség marad

Egy a Quit Facebook Daytől független felmérés szerint az amerikai felhasználók mindössze 11 százaléka hallott a május 31-re időzített akcióról, és akik hallottak róla, azoknak is csak az ötöde mondta, hogy elhagyja a közösségi szájtot. Ez az összes felhasználónak nagyjából 2 százaléka.

A Vision Critical felmérése szerint, amelyben 699 felhasználót kérdeztek meg, a facebookozók 61 százaléka elégedett azokkal a változtatásokkal, amelyeket a közösségi szájt a tiltakozás hatására életbe léptetett – ezek közül a legfontosabb, hogy egyszerűsödik majd a privacy-beállítások kezelése, tehát kevesebb kattintással lehet megmondani, ki mit láthat az adatokból.

Egy korábbi, a Sophos biztonsági cég által elvégzett felmérés szerint a facebookozók 60 százaléka vette fontolóra, hogy elhagyja a szájtot. Az Index saját, nem reprezentatív szavazásában 11707-en nyilvánítottak véleményt. A többség, 4288 felhasználó azt mondta, marad a Facebookon, 2799-en fontolgatják, hogy otthagyják a szájtot, és csak 1161 facebookozó, a szájtra feliratkozott szavazók 14 százaléka mondta, hogy kilép. Az összes szavazó közül 3459-en nincsenek fent a Facebookon.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM