Zoltán
-4 °C
9 °C

Kínában betiltották a Foursquare-t

2010.06.04. 19:24
Úgy tűnik a kínai kormány megelégelte, hogy túl sokan jelentkeztek be a Tienanmen térre és betiltotta az egyre népszerűbb közösségi szolgáltatást, a Foursquare-t. A tiltás a hírek szerint az egész országra kiterjed.

Kínai turisták ezrei látogatták meg június negyedikén pénteken a pekingi Tienanmen teret, az 1989-es diáklázadás leverésének 21. évfordulóján. Kínában a mai napig kényes témának számít Tienanmen téri diáklázadás; a hivatalos nyilvánosság számára tabu június negyedike, a tüntetések 21 évvel ezelőtti - halálos áldozatokkal és tömeges bebörtönzésekkel járó - leverésének napja.

TiananmenFoursquare

A TechCrunch tudósítása szerint a kormány betiltotta az egyre népszerűbb Forusqare szolgáltatást, mert túl sokan jelentkeztek be a Tienanmen térre. A Foursquare egy olyan szolgáltatás, mellyel a felhasználók jelezhetik, éppen hol tartózkodnak, vagyis bejelentkeznek mobiljukkal különböző helyeket és ezzel egyidőben értesítik is ismerőseiket, hol vannak. Magyarországon is egyre többen használják a világon már több millió regisztrált felhasználóval rendelkező alkalmazást.

Eddig használható volt Kínában is a Foursquare. Kollégánk nemrég járt az országban és a következőt írta tapasztalatairól: Ügyesen kihasználható a népszerű Foursquare nevű navigációs szoftver is, amivel a júzer folyamatosan közölheti a tartózkodási helyét. Ettől nagyobb biztonságban éreztem magam, hiszen ha bármi történne velem, megvan a legutolsó tartózkodási helyem. A jó éttermek nevét sem kellett lejegyzetelni, mert a Foursquare egy gombnyomással rögzíti a helyet.

Az még nem egyértelmű, hogy a kínai kormány csak átementileg, vagy véglegesen blokkolja a Foursqaure-t. Az első hírek egyébként a Twitteren jelentek meg a tiltásról. Egy másik beszámoló szerint az egész országban blokkolják a szolgáltatást.