Kornélia
1 °C
14 °C

Sikeres volt a pénzgyűjtés Szalacsinak

2010.06.04. 11:25 Módosítva: 2010.06.04. 12:01
Amikor felkerestük Szalacsi Sándort, még nem tudtuk, milyen állapotban fogjuk találni, vagy hogy tudunk-e segíteni neki. A történet jól végződött: az olvasók több pénzt utaltak át, mint amennyire Sándornak szükség van, ezért még adakozik is az összegből, ráadásul Fogarasi Árpád élete is könnyebb lesz.

Május közepén jelent meg az Indexen az a videó, ami bemutatta, mi történt Szalacsi Sándorral, és a betonbunker építőjével, Fogarasi Árpáddal az elmúlt húsz évben. Árpád nem tudja befejezni az objektum építését, felesége elhagyta, gyermekét nem láthatja, jelenleg egyedül él kocsordi házában. Sándor Nyíregyházán betegeskedik egy református szeretetotthonban, epeköve van, nyombélfekélyt is megállapítottak nála, és egyre nehezebben megy neki a közlekedés: gyengülő karja miatt nem tudja hajtani kerekesszékét, ezért arra kérte az Index olvasóit, hogy segítsenek neki összegyűjteni egy elektromos szerkezetre valót.

Mindenki adott

A videó megjelenése után számtalan kommentben és levélben érkezett jelzés az adakozásról. Több száz magánszemély utalt át pénzt a megadott bankszámlaszámra, a Református Szeretetszolgálat meg jelezte, hogy felajánl egy elektromos kerekesszéket, vagy amennyiben a lefoglalt járművet már nem lehet visszamondani, különféle segélycsomagokkal próbálja elviselhetőbbé tenni Sándor és Árpád életét.

A gyűjtés hatalmas siker lett, mondta el Bogdányi Ferenc, az 1989-es videó operatőre, aki azóta is egyengeti Szalacsi útját. Bogdányi szerint a bankszámlán összesen 701 ezer 48 forint jött össze, amiből a 180 ezer forintos kerekesszék megvásárlása után is 520 ezer forint maradt. Az összegből Szalacsi Sándor 100 ezer forintot felajánl az árvízkárosultaknak.

Bogdányi Ferenc szerint Sándor nagyon boldog, és mindenkinek köszöni a segítséget, ugyanakkor kéri, hogy többen már ne utaljanak pénzt, hiszen a szükséges összeg megvan. Aki a későbbiekben adakozik, annak automatikusan visszautalják az adományt.

Bogdányi szerint összesen 303-an küldtek pénzt, jellemzően egy-két-háromezer forintot utaltak, de volt, aki száz forintot, akadt, aki húszezret adományozott. Az utalásokhoz megjegyzéseket is lehetett fűzni, ezekben rendszerint olyanokat írtak az adakozók, hogy "segítsük Sándort", "jóegészséget Sándornak", "jót nevettünk, most segítsünk".

Árpádnak is jut a jóból

Az elektromos kerekesszék kifizetése, és az árvízkárosultaknak utalt összeg után fennmaradó körülbelül 420 ezer forintot félreteszik Sándornak a mindennapi élet megkönnyítésére, későbbi váratlan kiadásainak fedezésére.

A felajánlott pénzek mellett a Református Szeretetszolgálat is jelezte, hogy szívesen segít: először egy elektromos kerekesszéket ígértek, majd amikor megtudták, hogy Sándorék már lefoglalóztak egy példányt, olyan használati eszközök adományozását ajánlották fel neki és Fogarasi Árpádnak, amikre a mindennapok során szükségük lehet.

Az ünnepélyes átadás június ötödikén, szombaton lesz, ahol Bogdányi Ferenc írásban is elszámol a befolyt összegekről. Az érdeklődőket 10 óra 30 percre várják a nyíregyházi Tiszavasvári úton található Interspar parkolójában. Aki rész kíván venni az eseményen, az ezen az emailcímen jelezheti szándékát.