Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Bemutatták az új iPhone-t

2010.06.07. 20:57 Módosítva: 2010.06.07. 21:32
Az Apple bemutatta az iPhone legújabb modelljét, az iPhone 4-et. Steve Jobs a Worldwide Developers Conference rendezvényen beszélt az új mobilról. Többek között ez végre multitaskos lesz, két kamera lesz benne, amivel akár videótelefonálni is lehet. Kijelzőjének sokkal jobb a felbontása és micro SIM kártyával lehet használni, nem a mindenhol elterjedt hagyományos SIM-mel.

A várakozásoknak megfelelően Steve Jobs, az Apple vezére ma bemutatta az iPhone új generációját, az iPhone 4-nek keresztelt mobilt. Új, szögletes dizájnjával teljesen eltér az eddigi három modelltől. A forma már nem meglepetés, hiszen eddig legalább három iPhone-t vesztett el az Apple az elmúlt néhány héten, elsőként a Gizmodo mutatta be az új mobilt. Steve Jobs azt állítja, hogy ez a legvékonyabb okostelefon a világon, 9,3 milliméter vastag.

iphone4.png

Az új iPhone-ok két változatban kaphatók, a 16 GB-os verzió 199 dollárba kerül, a 32 GB-os 299 dollárba az AT&T szolgáltatónál. A mostani 3Gs modell ára pedig lemegy 99 dollárra. A telefonok június 24-én kerülnek a boltokba az Egyesült Államokban, de már holnaptól előrendelhetőek. Júliustól további 18 országban megvehető lesz az iPhone 4.

Micro SIM kártyát lehet beletenni, ezt az újítást az iPadnál vezette be az Apple. Steve Jobs azzal magyarázta a micro SIM-et, hogy kellett a hely az akkumulátornak, mely a mobil belsejének nagy részét elfoglalja. Egy töltéssel 7 órányi beszélgetést lehet folytatni, 10 órát netezhetünk wifin, 6 órát 3G-n, 10 óráig videózhatunk, 40 óráig hallgathatunk zenét.

Két kamera lesz rajta, egy a szokásos helyen, amivel fényképezni lehet, ez 5 megapixeles (az előzőben ugye 3 megapixeles volt). Egy pedig az előlapon, amivel videótelefonálni lehet majd, de egyelőre csak wifin. Vakut is tettek a mobilba, mégpedig LED-eset. HD-videókat is fel lehet venni a kamerával, 720p-set. A felvett videókat pedig azonnal meg lehet szerkeszteni az iMovie nevű alkalmazással (amiért azonban fizetni kell öt dollárt, nem adják a mobilhoz).

iphone1 K EPA20100608013

Kijelzője sokkal nagyobb felbontású a jelenlegi iPhone modellnél, élesebb és szebb a látható kép a 3,5 hüvelykes, 960x640 pixeles kijelzőn. A bemutató alatt némi probléma is felmerült az új iPhone-nal, nem tudta betölteni a New York Times oldalát, de néhány perces próbálgatás után már sikerült. Keresőként pedig a Yahoo és a Google mellett bekerült a Microsoft keresője, a Bing is.

A szokásos wifi, Bluetooth, 3G, GPS nem hiányzik az iPhone 4-ből sem. És egy saját fejlesztésű A4 nevű chipet tettek bele, ugyanazt amit az iPadban is van. Giroszkópot is tettek bele, ami azoknak lesz érdekes, akik szeretnek játszani, ugyanis az iránytűvel és a gyorsulásmérővel együtt jobb játékélményt nyújthat. Ez utóbbit a Jenga iPhone-os változatával mutatta be.

A már bemutatott iPhone OS4 operációs rendszert átnevezték, iOS4 lett az új név. Az újdonságok közül elsőként említi, hogy végre ez is tudja a multitaskingot, vagyis egyszerre több alkalmazás is futhat rajta. Emlékszünk, hogy egészen mostanáig az Apple azt hirdette, hogy a felhasználóknak nincs erre szüksége, miközben a rivális Android rendszeren ez gond nélkül ment. Ráadásul még az akkumulátort is gyorsan lemeríti, ha túl sok alkalmazás fut egyszerre és nem figyel erre a user. A mostani bemutatón azonban Steve Jobs megmutatta, hogyan lehet egyszerre zenét hallgatni, emaileket olvasni, netezni és közben azt is ellenőrizni, hogy be van-e kapcsolva a wifi.

Az iPhone-ra (és iPod Touchra) is megérkezett az Apple könyvolvasója, az iBooks, könyveket az iBookstore-ból lehet megvásárolni. Ha a felhasználó egyszer kifizeti a könyvet, bármelyik készülékére letöltheti azt.

Végezetül pedig bemutatták az iAd-et, a hirdetési rendszert, amivel az alkalmazásokat fejlesztők kereshetnek pénzt. Július 1-től jönnek a reklámok, eddig 60 millió dollárnyi hirdetést adtak el. Az Apple az év második felére szeretné elfoglalni a mobilos hirdetési piac 48 százalékát.

iphone farmville.png

Az iPhone volt a mai bemutató lényege, de az Apple beszélt még néhány újdonságról a Worldwide Developers Conference rendezvényen. Steve Jobs a tavasszal bemutatott iPad sikertörténetével kezdte beszédét. Már itt is hírt adtunk arról, hogy két hónap alatt kétmillió darabot adtak el a tabletből, ami azt jelenti, hogy három másodpercenként vásároltak egyet. Eleinte ugye csak az Egyesült Államokban lehetett kapni, néhány napja azonban megkezdték a nemzetközi értékesítést is. Év végére 19 országban lesz hivatalosan is kapható.

Jelenleg 8500 iPad alkalmazást lehet megvásárolni az app store-ban, ezeket 35 milliószor töltötték már le, lefordítva az azt jelenti, hogy iPadonként 17 alkalmazást töltöttek le. Steve Jobs az ekönyv-olvasó alkalmazást emelte ki ezek közül, illetve azt, hogy a könyvterjesztők arról számoltak be, hogy 22 százalékkal nőttek az ebook-eladások. Újításként most bevezetik azt, hogy pdf-et is tudjanak olvasni az iPad-tulajdonosok.

Továbbra sem lehet flashes tartalmakat megnézni az iPadon, a cég a HTML5 formátumot támogatja – szögezte le az Apple vezére. Hogy a Facebook sikerjátékának, a Farmville-nek a rajongói az iPhone-jukon is játszhassanak kedvencükkel, az iPhone-ra is készítettek egy Farmville alkalmazást. Eddig ugye nem lehetett játszani ezzel a mobilon, mert az iPhone-on nem fut a Flash.