Megduplázza a dolgozi fizetését a Foxconn

2010.06.08. 14:34
Bár a cég szerint nem a munkakörülményekkel és a fizetésekkel van probléma, jelentős mértékű béremelést hajtanak végre a kínai üzemekben.

A vállalat kérésére felfüggesztették a Foxconn International Holdings részvényeinek adásvételét a hongkongi tőzsdén. A világ legnagyobb elektronikai gyártójaként ismert, tajvani központú cég ezt követően újabb jelentős béremelést jelentett be. Erre néhány nappal azután került sor, hogy a cég ígéretet tett arra: július 1-jétől 30 százalékkal növeli a kínai üzemeiben dolgozó munkások fizetését. Azt, hogy az újabb, ezúttal 66 százalékos béremelés fedezetét miből teremtik elő, a vállalatvezetés nem árulta el, de a nyilatkozatokból az olvasható ki, hogy azt részben az ügyfelekkel fizettetik majd meg.

A cég azután határozta el magát a lépésre, hogy az összesen 420 ezer embert foglalkoztató sencseni gyárkomplexumában az idén 13 dolgozó kísérelt meg öngyilkosságot, közülük tíz sikerrel. A tragédiák nemcsak a helyi, de a nemzetközi média figyelmét is ráirányították a többek között az Apple, a Dell és a Hewlett-Packard megrendelésére is dolgozó cégre, amely május végén a sajtó képviselői előtt is megnyitotta az üzemek kapuit, hogy meggyőzze a közvéleményt: nem a munkakörülmények felelősek az öngyilkosságok elszaporodásáért.

A gyártósorok mellett dolgozók 31 ezer forintnyi jüant keresnek egy hónapban, ami a helyi minimálbérnek felel meg. Az alacsony fizetések miatt sokan vállalnak a heti 40 kötelező munkaórán felül túlórát is, amiért több pénz jár. A a monoton munkát végző dolgozókra a termelési kvóták teljesítése miatt nagy nyomás nehezedik, katonai szigor uralkodik a gyárakban, és a munkásszállók is túlzsúfoltak.

A vállalat a bírálatokra válaszul a múlt héten közölte: július 1-jétől 30 százalékkal megemeli az üzemi szakmunkások fizetését, ma pedig további, 66 százalékos béremelést helyezett kilátásba október 1-jétől. Utóbbi csak akkor jár, ha az alkalmazottak megfelelnek a három hónapos próbaidőszakban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport