Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Halálán van a BIOS

2010.06.11. 14:28
A számítógépek egyik utolsó ősrégi része, a DOS, sőt a C64-korszakra emlékeztető BIOS is hamarosan eltűnhet a színről.

Az alaplapokat és számítógépeket is gyártó MSI azt nyilatkozta a Thinkq brit szakportálnak, hogy 2010 végén nagyobb léptékben elkezd átállni a modernebb UEFI használatára. Az MSI szerint az új alaprendszer három év múlva terjed el széles körben.

Az UEFI az Universal Extensible Firmware Interface rövidítése, és az Intel által korábban bevezetett EFI továbbfejlesztett változata. Amíg az elavult BIOS csak szöveges információkat jelenít meg, és billentyűzettel kezelhető, addig az UEFI interfésze már szépen megrajzolt, és egérrel is működik. Az UEFI ennél is lényegesebb tulajdonsága, hogy 2 terabájtnál nagyobb merevlemezről is engedélyezi az operációs rendszer indítását. Ma már nem ritka a terabájtos merevlemez, és az alaplapokat muszáj időben felkészíteni a nagyobb adattárolók használatára.

Az MSI klikkelős EFI-je
Az MSI klikkelős EFI-je

Sajnos nem egyszerű átállni az UEFI-re, legalábbis nem a már legyártott alaplapokkal. Az UEFI nagyobb tárhelyet igényel, mint a BIOS, és nem támogatja az összes alaplapot, mindegyiken saját UEFI-kódot kell futtatni.

Az UEFI programozása is eltérő: a hagyományos BIOS-t assembly nyelven írják, ezzel szemben az UEFI programnyelve C, ami rugalmasabban kezelhető. AZ MSI szerint még sokat kell dolgozni az UEFI fejlesztésén, de a bevezetés már nem lesz költséges.