Gyöngyi
4 °C
14 °C

Mégsem jobb az iPhone 4 felbontása az emberi szemnél

2010.06.16. 11:11
Az új iPhone kijelzőjének felbontása jobb, mint amit az emberi szem képes érzékelni – jelentette ki az Apple-vezér Steve Jobs az iPhone 4 bemutatóján, amikor az új, Retina Display nevű kijelzőről beszélt. A telefon 3,5 hüvelykes kijelzőjének 960*640 pixeles felbontása valóban nagyon jó, és telefonoktól eddig sosem látott minőségű – de az nem igaz, hogy jobb lenne, mint amit az emberi szem képes feldolgozni, állítják fizikusok.

A Retina Display felbontása 336 ppi (pixel per inch, vagyis egy hüvelykre, azaz 2,54 centire ennyi képpont jut). Az emberi szem azonban nem ilyen, képpontos alapon dolgozza fel az információt, tehát Jobs kijelentése tudományosan értelmezhetetlen – magyarázza Dr. Raymond Soneira, a Princeton egyetem elméleti fizikusa, aki egyébként örül annak, hogy az Apple ellenállt az OLED-technológia csábításának, és a hagyományos lcd kijelzőből hozott ki ennyit.

A szemünkben fotoreceptorok, csapok és pálcikák érzékelik és továbbítják az agy felé a képet. Előbbiből átlagosan 8 millió, utóbbiból 120 millió található a szemben. A csapoknak a felbontóképessége jobb, a pálcikáknak pedig a fényérzékenysége, így előbbiek a jó látási viszonyok között, utóbbiak pedig gyenge fényben felelnek a látványért. A csapokból fokonként nagyjából 50 darab fedi le látómezőnket, vagyis a szem felbontása 1,2 pixel per szögperc. Ami azt jelenti, hogy ha a digitális kijelzők pixel per inch mérőszámát akarjuk megkapni, tudnunk kell, milyen messze van a szemünk a vizsgált tárgytól, hiszen a szemünk ilyen értelemben vett felbontása a távolság függvényében változik.

Dr. Soneira számításai szerint a szemünk 12 hüvelyk (30,5 cm, ez az az átlagos távolság, amilyen messziről a telefonunkat nézni szoktuk) távolságról, amire Jobs is hivatkozott a beszédében, 477 ppi, vagyis bőven lenyomja az új iPhone 336-os értékét. Ahhoz, hogy a szem ezt a felbontást nyújtsa, 18 hüvelyk, vagyis 45,7 centi távolság szükséges.

Mindez persze tökéletes látási viszonyokat feltételez, teszi hozzá a fizikus, és egyébként is pusztán elméleti a kérdés, hiszen az emberek nagy részének van annyira rossz a szeme, hogy nekik nemhogy az iPhone 4, de a régi iPhone-ok 320*480 képpontja is retina displaynek, vagyis a szemüknél jobb felbontásúnak számít a hétköznapi használat jelentős részében.