Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A táblagép megölheti a netbookot

2010.06.17. 07:42
Az egyik piackutatószerint az iPad és a hasonló tabletek idővel kiszorítják majd a netbookot. Az adatok egyelőre ezt nem támasztják alá.

Az idei első negyedévben az egy évvel korábbi adathoz képest 31 százalékkal, 31,1 milliárd dollárra nőtt a hordozható számítógépek forgalma világszinten. A statisztikát közlő DisplaySearch adatai szerint ennél magasabb árbevételt a szegmens csak 2008 harmadik trimeszterében ért el, de akkor a noteszgépek átlagára 20 százalékkal haladta meg a mostani szintet.

A legerősebb, 56,4 százalékos növekedést a netbookok és táblagépek kategóriájában regisztrálta a piackutató, amely e két viszonylag új terméktípust egy kalap alá veszi. De – állítják – a trend az iPad és az ahhoz hasonló tabletek gyors térnyerése lesz. Az iPad ugyan csak áprilisban, tehát a második negyedévben jelent meg, de az Apple már az első negyedben közel 700 ezer darabot szállított le belőle, hogy felkészüljön a premierre. Ezzel a netbook/tablet kategóriában 6,5 százalékos részesedést szerzett, melyet a második negyedévben várhatóan 30 százalékra tud majd növelni.

A piackutató szerint mindez a hagyományos pc-modellre épülő netbookok végének előszele. „2007 utolsó negyedévében született meg a mini-note pc, azaz a netbook. 2010 első negyedéve a tábla pc eljövetelének ideje, ami tágabb összefüggésben szemlélve valószínűleg a netbookokok hanyatlásának kezdetét is jelzi” – mondja a cég illetékes elemzője, John F. Jacobs.

Más kérdés, hogy ez egyelőre inkább megérzésnek tűnik, mint bizonyítható ténynek, a netbookok visszaszorulását ugyanis a DisplaySearch adatai sem támasztják alá. Hiszen az idei első negyedévben e gépekből – ha az iPadeket a teljes darabszámból levonjuk – 9,55 millió darab fogyott világszerte, 58 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Igaz ugyan, hogy a második negyedévre már csökkenést prognosztizál a piackutató cég, de hogy mi alapján, azt nem árulták el. Az előrejelzés egyébként az időszakra 6,8 millió netbook és 2,9 millió iPad eladását jósolja, ami az előbbiek esetében 12 százalék körüli éves visszaesést jelentene.

A netbookok közeli kihalását egyébként nem először vizionálják szakértők. Egy másik teória szerint e 2007 végén bevezetett és az azóta eltelt bő két évben a pc-piac lendületét biztosító új termékkategória teljesítette küldetését: a globális gazdasági krízis idején szerény teljesítményű, de megfizethető árú alternatíva volt a vásárlók számára.

A válságból való kilábalás idején azonban fogyasztók igényei is nőnek, a vásárlóerejükkel együtt, az emberek ma már szívesebben költenek valamivel több pénzt nagyobb tudású, nagyobb billentyűzettel szállított laptopokra, illetve a divatos tabletekre – mondják az elmélet képviselői.