Kornélia
1 °C
14 °C

Csökkennek a roamingdíjak, de nem eléggé

2010.06.19. 23:31
Telefonálni már lehet úgy külföldről, hogy nem megyünk csődbe, de mobilnettel még nagyon kell vigyázni – ez derül ki körképünkből, ahol azt néztük meg, hogy a három mobilszolgáltatónál kötött előfizetéssel mennyibe kerülne a telefonhasználat külföldön nyaraláskor. Előljáróban annyit, hogy nincs akkora különbség a szolgáltatók között, mint amire számítottunk.

Rémhíreket folyamatosan hallunk, Joe elment nyaralni, közben sokat telefonált és netezett persze, hazaérve pedig több ezer vagy akár tízezer dolláros számla várta. Velem ez nem fordulhat elő - gondolja most, de nem is olyan nehéz több tízezres számlával növelni a családi nyaralás költségeit. De nézzük sorjában és kezdjük a telefonálásnál. Aki járt már külföldön, az tudja, hogy a határ átlépésekor kap egy sms-t a szolgáltatótól, melyben tájékoztatják az adott országban érvényes percdíjakról. Ezek a percdíjak függnek attól, melyik zónához tartozik az adott ország, a szolgáltatók több zónára osztják a világ országait.

Tervezett csökkenés

Az EU-n belüli roaming árát három évvel ezelőtt szabályozták, 2007-ben lépett hatályba az a rendelet, mely előírja, hogyan kell öt év alatt csökkennie a díjaknak. Még 2007-ben tehát 49 centre csökkentették a híváskezdeményezés, 24 centre a hívásfogadás díját. 2011-re ezeket 35, illetve 11 centre kell csökkenteni. Három nagy szolgáltató megtámadta ezt a rendeletet az Európai Bíróságnál, az azonban a rendelet mellett döntött szerdán.

Ezekből az első zónához tartoznak az EU-s országok, hiszen itt uniós szabályok alapján kell meghatározni a tarifákat. Ez azt is jelenti, hogy mindhárom szolgáltatónál ugyanannyit kell fizetni: fogadott hívásnál 66,9 forintot, kezdeményezett hívásnál 151,4 forintot percenként, illetve az sms ára 38,9 forint. Jó hír, hogy tovább csökkennek a fizetendő díjak: 2010. július 1-től bruttó 134,30 forint/percért kezdeményezhetők, illetve bruttó 51,6 forint/percért fogadhatók hívások, a küldött sms ára pedig 37,8 forintra módosul. Fontos megjegyezni, hogy roamingnál nincs csúcsidő, minden napszakban azonos tarifákkal lehet telefonálni.

Sokkal nagyobb lesz a telefonszámlánk, ha EU-n kívüli vagy Európán kívüli országban nyaralunk. A percdíjak fogadott hívásnál 99 és 300 forint között lehetnek, attól függően, melyik zónába sorolják az adott országot. Hívást kezdeményezni pedig ennél is drágább. 300-1000 forint közötti percdíjakkal kell számolni. Érdemes előtte érdeklődni a mobilszolgátatónál, mert vannak úgynevezett preferált hálózatok, és ha ezekre csatlakozunk külföldi utunk során, akkor olcsóbban használhatjuk a mobilt.

Szolgáltatónként eltérően különböző kedvezményeket is összeállítottak. A Vodafone Passport szolgáltatásával például hazai percdíjakon lehet hívni a magyarországi számokat egy héten át, 1990 forintos díj befizetése után. Ez a szolgáltatás többek között az EU tagállamaiban, Svájcban, Horvátországban és Törökországban érhető el.

A net drágább

Sokkal drágább mobilnetezni külföldön, annyira magasak a tarifák, hogy igazából nem is érdemes. A Telenornál az 1-es zónában bruttó 59 Ft/0,1 MB, más országokban bruttó 250 Ft/0,1 MB a díj. A T-Mobile az uniós országokban 60 forintot számol fel 100 kB-onként, a többi országban 391 forintot. A Vodafone-nál 185,5 Ft/100kB a preferált szolgáltatóknál az 1-2 zónákban, egyéb hálózatokban 234,4 Ft/100kB. A 3-4 zónában 283,2 Ft, illetve 332,0 Ft a 100 kB-onkénti díj.

Ezt némileg enyhítik a szolgáltatóknál lévő csomagok, melyekkel meghatározott adatforgalmat vehetünk 24 órára, napidíjért. A Vodafone-nál például 1290 forint napidíjért 50 MB roaming adatforgalom vehető igénybe az összes Európai Uniós tagállamban, Horvátországban és Svájcban, bármely hálózaton. A T-Mobile-nál a hasonló csomag, 4190 forintba kerül, ez is 50 MB adatforgalmat enged 24 órán belül.

Most már az árakat is látjuk a külföldi mobiltnetnél, így már érthető, miért olyan könnyű elszállni a számlával. Ráadásul az okostelefonok terjedésénél még jobban kell ügyelni, mert ezekben gyakran a háttérben kapcsolódnak a netre a különböző alkalmazások, több száz ezer forintot is kifizethetünk emiatt. Külföldre utazás előtt érdemes kikapcsolni a roamingforgalmat, 3G-t és sima GSM-re kapcsolni a mobilt.

De további védelem is megilleti a figyelmetlen ügyfelet. Március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelüknek lehetővé kellett tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla. Július 1-től aztán valamennyi ügyfélnél automatikusan beállítják az 50 eurós határt, aki még nem állította be magának. Az előfizető a limit 80 százalékának elérése után figyelmeztető sms-t kap, a limit elérésekor pedig a szolgáltató megszakítja a forgalmat.